SoM 5 - April

SoM 5 - April

Adrienne

SoM 5 - April

Publicerad: fre, 2012-04-06 00:52

Mats Almegård väljer:

Musikguiden i P3. Det svenska DJ-undret, del 8: Enda kvinnan i båset.
Om en sann pionjär bakom the wheels of steel: Monica Bergmark.

Grimes: Visions (4AD)
Claire Boucher återuppfinner 80-talssynthpopen, utan att vara ett dugg nostalgisk. Hennes eteriska sång, smutsiga synthbasgångar och skräpiga synthljud låter enbart 2012.

Sendai: Geotope (Time To Express)
Peter van Hoesen och Yves De Mey gör elektronika som skorrar, fräser, brusar och skär.

Claro Intelecto: Reform Club (Delsin)
Fyra långa år har gått sedan Metanarrative. Lyckligtvis återvänder dubtechnoproducenten Claro Intelecto med sitt mest varierade och starkaste album någonsin.

Goran Kajfes Subtropic Arkestra. Strand Hornstull, Stockholm 4 april 2012
Med exakthet och perfektion leder Goran Kajfes sin subtropiska arkester in i ett våldsamt sväng.

stor_kajfes_0.jpg

⁞ Goran K.

Jens Holmberg tipsar:

Jean-Claude Vannier: Lénfant assassin des mouches (Finders Keepers)
Återutgåva av fascinerande psykedelisk rockopera från Serge Gainsbourgs högra hand.

Gnod: Chaudelande Volume I & II (Tamed Records)
Laddar upp för Roadburnfestivalen med utflippad brittisk spacerock.

Vatican Shadow: Kneel Before Religious Icon (Type)
Noisehuvudet Dominick Fernow (Prurient) leverar nya propagandaförpackade industribeats under namnet Vatican Shadow. Vacker monotoni.

The Gun Club: Fire of Love (Beggars Banquet)
Hittade debuten på en loppis och Jeffrey Lee Pierce flyttade in i vardagsrummet igen, preaching the blues.

Tronics: Love Backed by Force (What's Your Rupture?)
Hopplöst bortglömd sci-fi-postpunk/pop som kretsade kring den Londonbaserade konstnären Ziro Baby.

jeff lee_0.jpg

⁞ Jeff Lee

PM Jönson tipsar:

Föregångare: Sveriges Radios Dokumentära Folkmusikinspelningar 1949-1967 Vol 1-3 (MNW)
Efter att nosat på all världens folkmusik hamnade jag på hemmaplan. Mest förtjust i fiolmusik. Sånger utan komp. Jojk. Matts Arnberg – Sveriges Alan Lomax.

Baxtyari: Nomades de la Montagne, Iran (Selaf Orstom)
Superb fältinspelningsplatta från västra Iran. Inspelningar mellan 1969-1970 av franska antropologer. Mycket sång utan komp.

Nacka Forum: Fee Fi Fo Rum (Moserobie)
Swedish Azz fenomenala Nefertitikonsert fick mig att ta mig bakåt i den svenska jazzhistorien, men nu är jag i nuet igen. Full fart med Kullhammar & Co.

Nitad: Rastlös & Vild (Morningwood)
Punk. Hata allt. Livet är jävligt. Fuck hela världen.

Julia Holter: Ekstasis (Rvng Intl)
Intelligent och mångbottnad musik. Paralleller med bland annat Laurie Anderson och Robert Wyatt. Men en helt egen röst.

nitad_0.jpg

⁞ Nitad

Thomas Milllroth tipsar:

Annette Krebs, Anthea Caddy, Magda Mayas: Thread (anothertimbre)
Krebs kastar som vanligt in oväntade ljud i det oljade nutidsmaskineriet, där Mayas låter pulsarna dunka varmt.

Lucio Capece: Zero plus zero (Potlatch)
Inte bara saxofonen tuggar på sin kropp och mekanik, Capece vrider halsen av både scruti box och sinusvågor.

Sofia Härdig, ljudspår till Emma Gunnarssons verk på utställningen ”Mer Passion”, Dunkers, Helsingborg
Det är existentiell dramatik, där smärtan är lyckans frånsida, få kan som Härdig lyssna på hjärtslagen och nästan behålla fattningen.

Mats Gustafsson & Raymond Strid (10” vinyl, Gaffer Records)
För min del var denna duo en av friformens mest efterlängtade kombinationer, Gustafsson på sopran och Strid på minimalt trumset à la John Stevens. Låter löjligt kalla detta ”retro”, men det är klassisk musik snidad av Stevens och fulländad av dessa två herrar.

Riis and the Smooth Ones (10” vinyl, Gaffer Records)
Baksidan på den förra med Jakob Riis, Per Svensson och Gustafsson i intrikat hockeyspel. Att notera, inte en förlust i albumets fyra spår. Och att vi har en genre som numera kan excellera i mer eller mindre dolda referenser, som denna titel.

stor_hassebilder 016_1.jpg

⁞ Sofia H.

Magnus Nygren tipsar:

Franco Falsini: Cold Nose (Spectrum Spools)
Spectrum Spools återutgåva av Franco Falsinis Cold Nose från 1975 är grym! Den brittiska proggen häktas fast vid den tyska krauten i denna italienares händer. Syntar och gitarrer i kosmisk samverkan. Jag hade ingen aning om Falsini, än en gång är skivsamlaren i mig väckt!

Ornette Coleman ’58-61
Ägnade några dagar åt att lyssna på Ornettes skivor på Contemporary och Atlantic mellan 1958 och 1961: åtta stycken. Oerhört produktiva år där musiken går från en bebop i ganska traditionella former till något nytt och fräscht. Fruktansvärt bra!

Lucio Capece: Zero plus Zero (Potlatch)
Soloskiva från denne argentinare som bor i Berlin sedan 2004. Från samarbeten med minimalistiska improvisatörer till inspelningar med Mika Vainio och Vladislav Delay går han med sopransaxofon, basklarinett, sruti-box, elektronik och fältinspelningar in i en rikt dronande värld.

Skogen: Ist gefallen in den Schnee (Another Timbre)
Skogen brer ut sig över Europa! Och det med en komposition som i det fördolda blinkar år Schubert. Men det är inget som hörs! Här handlar det om en formstark och lågmäld komposition med stora möjligheter till tolkningar. Mycket bra!

Pierre Favre Trio: Santana (PIP)
Tidig europeisk frijazz med schweizarna Pierre Favre på trummor och Irene Schweizer på piano samt den tyske basisten Peter Kowald. Inspelat 1968 visar den att den europeiska frijazzen utvecklades på flera platser ungefär samtidigt. Ruggigt stark skiva där Irene Schweizer visar tydliga influenser av Cecil Taylor.

Franco_Falsini_0.jpg

⁞ Franco F.

Johan Redin tipsar:

Amebix: Sonic Mass (Amebix Records/Easy Action)
Anarkopunkarna är tillbaka med sin första skiva på 24 år. Det är metal. Tungt som satan, kanske litet för mycket av svärd och riddare, men under allt finns fortfarande samma gamla malande Killing Joke-känsla.

Massive Attack: Heligoland (Virgin)
En skiva som jag helt enkelt har glömt att lyssna på, i ett par år nu. Fantastiskt bra skiva, och fantastiska rytmer av LCD Soundsystems trummis Gerhardt ”Jerry” Fuchs, som ramlade ned i ett hisschakt och dog precis efter inspelningarna.

Sunda: Musique et chants traditionnels (Ocora)
Sunda, det forna hinduiska kungariket, ligger på västra delen av Java i Indonesien. Här handlar det om musik som är lika vacker oavsett vilket århundrade den spelas. Musik för bambuflöjt och sittra, stundtals med poesi och muntligt historieberättande.

Tea House Music of Afghanistan (Folkways)
Absolut fantastisk skiva, en av de bästa i hela Folkways-serien. Lyssna bara på Moussa Kassimi. Inspelad av Peter Ten Hoopen i huvudstaden Kabul. The tale of two cities.

Epic Sountracks: Jelly Babies (Rough Trade)
En sanslöst bra 7” vars existens jag inte hade en aning om tidigare. Överjordiska vokala insatser av Robert Wyatt, inspelad 1981 i en intressant mellanperiod då Epic gav upp Swell Maps för att sedan gå över till det litet trök-rockiga sammarbetet med brodern Nikki Sudden och den tyngre första upplagan av Crime and the City Solution.

stor_tea house music_0.jpg

Sven Rånlund tipsar:

Eduard Artemyev: Solaris, The Mirror, Stalker (Torso Kino, 1990)
Ryssen Eduard Artemyev gjorde den elektroniska musiken till Andrej Tarkovskijs 70-talsfilmer. Han lär också ha varit den första någonsin som komponerat helt elektronisk filmmusik. Pionjärigt, pampigt, ibland som en korsning mellan Stockhausen och knarkrockiga ljudexperiment i nåt tyskt slott. Ett värdigt soundtrack under läsning av Tarkovskijs nyutgivna dagböcker.

Pauline Oliveros: Alien Bog/Beautiful Soup (Pogus Productions, 1997)
De här bägge inspelningarna gjorde Pauline Oliveros redan 1966-67 på San Francisco Tape Music Centrer. Det är full-on-Buchla 100 och mycket delay. Alien Bog lär vara inspirerad av ljuden från en närliggande groddamm, det hörs. Blubb blubb. Chockerande bra.

Hornorkestret: Fjær Og Jern (Panot, 2011)
Norska Hornorkestret kommer med sina renhorn till GEIGERs kvartalsfestival 13-14 april i Göteborg, det kan behövas bland all utlovad norsk-svensk noise. Jonas Qvale och vänner spelar (nästan) bara på preparerade renhorn. Grymt stark och magisk platta, det är inte utan skäl som David Tibet från Current 93 blivit medlem i Hornorkestrets fanclub.

NHK'Koyxeи: Dance Classics, vol 1 (PAN, 2012)
Kouhei Matsunaga kände jag tills nyligen inte alls till, inte heller hans artistsnamn NHK'Koyxeи. Får tacka PAN för denna modiga utgivning, riktad som den är mot diskokulan bryter den bolagslinjen rejält. Spännande musik, funky och drivet. Den får vi plocka upp i Radio SOM inom kort.

Adrienne Davies (trummis i Earth)
Earth gjorde en sväng om Göteborg och hamnade på Hisingen. Knôkat på väldiga Truckstop Alaska en tisdagkväll. För lågt ljud, för rastlös publik – men oj oj för Adrienne Davies! Hennes extremt långsamma trumspel får tiden att stanna, hon liksom kröker rocken in i ett svart hål så man knappt hör var ettan börjar. Vore det inte för att scenen skyms av Dylan Carlsons numera gigantiska polisonger skulle Davies vara Earths frontfigur.

eduardo_0.jpg

⁞ Eduard A.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry