SOM5 – skivtips i mars

SOM5 – skivtips i mars

Publicerad: tors, 2014-03-20 23:14

Musiktips. Soundofmusics skribenter tipsar om musik de får eller inte får nog av.


PM Jönsson tipsar

Horst Scherg: Classique – Cover Art for Classical Music (Gestalten)
Min favoritbok det senaste halvåret. Tysk samlare som presenterar 777 skivomslag från klassiska Lp-skivor. Om inte Jaco van Witteloostuyns The Classical Long Playing Record: Design, Production and Reproduction (Polyphon) hade varit så förbannat dyr hade jag köpt den också.

Bo Anders Persson: Love is Here to Stay (Subliminal Sounds)
Fascinerande retrospektiv över Bo Anders Perssons musik innan Pärson Sound/International Harvester m.m.

Peter Walker: ”Second Poem to Karmela” Or Gypsies are Important (Light in the Attic)
Efterlängtad återutgivning av gitarristen Peter Walkers andra skiva, som släpptes på Vanguard 1968. Mr. Walker spelar även sarod. Jim Pepper på flöjt. Mums.

Perfect Pussy: Say Yes to Love (Captured Tracks)
8 låtar på 23 minuter. Meredith Graves skriker, gitarrer ilar, det är old school indierock, noise och hardcore och jag köper det fullt ut. Believe the hype!

Mountains of Tongues: Musical Dialects from the Caucasus (L.M. Dupli-cation)
Suverän skiva med sällan hörd folkmusik från Kaukasus (Georgien, Tjetjenien m.m.). Förhoppningsvis kommer det fler volymer.


Thomas MIllroth tipsar

Maria Faust Jazz Catastrophe (Barefoot Records)
Musiken är en sensationell omtuggning av gammal jazz så att det hörs som en helt ny rätt gjord på gammalt husmanskostvis. Kryddat med bitande inpass av Faust själv, vokalisten Qarin Wikström, trumpetaren Kasper Tranberg och många fler. Och det är inte bara musiken som ångar av angelägen samtid, omslaget med sviten av hudsår skapade av slag från kabel skär rakt genom tidens glansigt polerade ytor. Heja Danmark!

Hermann Keller: Solo, Duo and Trio Improvisations (NEOS)
Det uppstod några vägar inom impron, en spräckig och en reduktionistisk och kanske några till, pianisten Hermann Keller valde ingen, dvs sin egen. Här hör jag kontrafaktisk musik, en väg som kunde varit den erkända och mest trafikerade inom impron – om inte: Keller bott i DDR, Keller motarbetats, Keller varit så himla motsträvigt envis i sin estetik. Kompromisslöshet lönar sig sällan annat än konstnärligt. Duon från 1976 med barytonsaxofonisten Manfred Schulze står ut i jämförelse med vilken improvisationsinspelning som helst de senaste 50 åren. Det är bara vara ödmjukt tacksam för denna estetiska motsträvighet! Heja Berlin!

Washington Phillips, A.C. Forehand, Blind Mamie Forehand (Document Records)
Skruttiga och skrapiga inspelningar från sent 1920-tal av sjungande gatupredikanter. En gammal återutgivning som åker fram regelbundet. Washington Phillips underbart naiva ”What are they doing in heaven today?” eller Blind Mamie Forehands sköra röst och trosvissa klockpingel I “Honey in the Rock” är av samma klass som Lapp Lisa, Tom Waits och Albert Ayler – så här hade han velat be med sin sax. Heja himlen!

Cecilia Persson: Open Rein (Hoob)
Riktigt fin jazz att spisa till vardags med rediga insatser av alla musikerna, ensemblespel som bär framåt och bitvis litet överraskande arrangemang. Detta är vad 50-talsmänniskor skulle ha kallat coolt. Om det inte varit så ute skulle jag ha tänt en cigarett till musiken, nu får jag nöja mig med groggen. Heja länsstolen!

Ken Vandermark/The Resonance Ensemble: Head Above Water / Feet out of the Fire (Not Two Records)
Härlig mansmusik. Proppad med kraftfulla insatser av Per Åke Holmlander, Steve Swell, Dave Rempis, Vandermark själv och de andra. Jazz växt i Chicago – alltså internationell. Det som gör karlaktigheten intressantare än förväntat är hur de går långt utöver muskelspelets virtuosa monotona uppvisningar. Tvärtom, trumslagarna Tim Daisy och Michael Zerang både bygger på tradition och sopar rent från konventioner. Röjigt växelspel som tvingar alla medmusiker att både spela innerligare och mer utom sig än vad de behöver för att bevisa något. Heja Chicago!


Sven Rånlund tipsar

Bernard Parmegiani: L'Œuvre Musicale (INA-GRM)
Elektronmusikpionjären Parmegiani gick ur tiden i höstas och efterlämnade en musikskatt som är, faktiskt, helt underbar. Den här 12-cd-boxen är dessutom kriminellt billigt (köp den direkt från INA-GRM) och ger en generös ingång i en av 1900-talets absolut fränaste komponister.

Personal Best #4
Att Lasse Marhaug skulle skriva fanzinehistoria var ju rätt oväntat. #4 är ett kanonnummer med intervjuer med bland andra Keith Fullerton Whitman, Okkyung Lee och Jim O'Rourke. Just den senares gläntar på garderoben med galan historier från branschen som absolut borde presenteras i bokform. Lasse - make it happend!

Lyttekunst (Marhaug forlag)
Samme fanzinemakare är förläggare till denna öronöppnare från 2012. Tom Løberg Hovinbøle har samtalat med närmast en vem-är-vem i norsk fri-improviserad musik. Essentiell och inspirerande läsning.

Allen Strange: Electronic Music - systems, techniques and controls (Wm. C. Brown Company Publishers)
En bok från 70-talet för den av musikelektronik intresserade som borde finnas allmänt tillgänglig, men som blivit en helig graal för att rättighetshavaren satt sig på tvären. Utomordentlig bildning för dagens syntmodularister, om man skulle ha turen att komma över ett exemplar.

Bo Anders Persson: Love is here to stay (Subliminal Records)
Arkivmaterial från 1965-67 och vilka fynd!! Det här är Bo Anders Perssons musik före Pärson Sound, International Harvester och Träd gräs och stenar. Fri, sökande, konceptuell konstmusik. Somligt är väl mer intressant än annat att lyssna på i dag, men det som berör är radikaliteten. Stora risker, hög kvalitet.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry