SOM5 Julspecial

SOM5 Julspecial

Finfina klapptips från redaktionen.

SOM5 Julspecial
SOM5 Julspecial
SOM5 Julspecial
SOM5 Julspecial

SOM5 Julspecial

Publicerad: tors, 2015-12-17 22:44

Joacim Nyberg tipsar:

Kassettbandspelare.
Kassettbanden är tillbaka! Dessa härligt plastiga saker som rymmer så mycket på så liten yta har blivit det nya hippa formatet. År 2015 har mycket musik släppts på kassett, men är det då en tillfällig retro-fluga eller är kassetten här för att stanna? Vem vet, men säkert är att man just nu gör bäst i att ha en kassettbandspelare i sitt hem.

Förköp till Edition Festival.
Australiensaren John Chantler hann knappt bosätta sig i Stockholm förrän det började hända saker runt honom. Han är musiker, skivbolagsdirektör och konsertarrangör. Den 19-20 februari 2016 håller han sin första egenproducerade festival Edition Festival i Stockholm. Titta på exempel ur programmet: Peter Brötzmann & Heather Leigh, Okkyung Lee & Rashad Becker, Joe McPhee & Graham Lambkin, John Edwards & Mark Sanders, Ute Kanngiesser / Seymour Wright / Billy Steiger, med flera. Ett måste.

En bok om jazz
Nästan lika kul som att lyssna på jazz är det att läsa om det. Önska en biografi, t.ex. den om Jan Johansson, Rune Carlsson eller Scott LaFaro, en mer analyserande sak såsom This is our music (Anderson) eller Free Jazz (Jost), en historiebok Guldår och krisår (Bruér), The History of Jazz (Gioia) eller boken om Gyllene Cirkeln, eller en bok om rasism och andra dumheter t.ex. Vilmers klassiker As serious as your life eller Jones' Blues People. Det finns mängder av intressanta böcker, vilken fängslar dig?

En skiva.
Skivor är bra julklappar. Vinyl är kul. Kanske en av årets tyngsta impro-plattor Edinburgh av Superimpose kan passa? Eller underbara alternativ-pop-mästerverket Nails Through Bird Feet av Chris Tenz? Varför inte Björks nya Vulnicura? För den lilla budgeten finns Mats Gustafssons fenomenala solo-EP Lap Dance / Table Solos. Det har under året också kommit en miljard nypressar av gamla kioskvältare så det är bara att välj och vraka, skivor är bra för hälsan.

Kontaktmikrofon
En bekant sa till mig en gång att "om man inte kan spela något instrument kan man alltid skaffa en kontaktmikrofon." Och varför inte? Skaffa en (eller flera) kontaktmikrofon(er) och sätt igång att skapa ljud. Det krävs så lite för att skapa så mycket. Micka upp julskinkan eller förstärk magens läten efter brunkålen, låt fantasin flöda och släpp lös kreativiteten, vi mår alla bra av att utforska!


Jens Holmberg tipsar:

William S Burroughs: The Junky's Christmas (YouTube)
Den alternativa julen firas detta år framför datorn. Luta dig tillbaka och låt William S. Burroughs berätta sagan om den strulige junkien Danny. Ditt liv känns garanterat bättre efteråt. https://www.youtube.com/watch?v=u6kHN92Yv48

Bok: Blue Note: Uncompromising Expression
Hårda paket gillar alla musikälskare. En bok om det tongivande jazzbolaget Blue Note borde gå hem i de flesta läger. Gillar man inte jazz kan man alltid studera de läckra skivomslagen.

Moserobie
Med tanke på alla lysande skivor som Jonas Kullhammar släppt på sin etikett Moserobie det senaste året är en prenumeration på kommande skivor en lika trygg investering som att lägga pengarna i madrassen. www.moserobie.com

Boxar
Surfa in på www.vinyl-on-demand.com och köp en lp-box. I deras imponerande katalog finns musik för alla. Finsmakaren får förstås en Pierre Henry-låda, New Age-släktingen en Leon Lowman-låda och till punkfarfar går det bra med den tyska New Wave-samlingen.

Fade to Black (Left Hand Brewing)
Öl kluckar alltid gott. Särskilt en stout. Komplex, maltig smak med liten sötma. Borde passa hårdrockaren i familjen.


Thomas Millroth tipsar:

Pauline Oliveros Galleri Signal, Malmö
I ett glest hängt gallerirum vandrar Oliveros röst med frågor om ljud, om dig, ditt lyssnande. Långa pauser, öronen slits än hit än dit. Det handlar om deep listening, lyssnande som måste få ta tid. Och jag noterar hur en av de verkligt stora ljudskaparna och minimalisterna har gjort en utställning för detta ständigt lika vassa galleri. Det ligger på Monbijougatan, inne på gården om ni inte varit där.

Pauline Oliveros Tape & Electronic Music 1961-1970 (Imprec)
Den som inte kan komma till Signal och även den som varit där kan hora hennes bandstycken och elektroniska kompositioner I den maffiga boxen som kom ut för ett tag sedan. I alla fall en rekommendation att fördjupa sig i denna musiker där lyssnandet skärps till långa utdragna aldrig långtråkiga men alltid längtande ljud. Hon skärper lyssnandet i en tid då lyssnandet dränks i det tillfälliga snabba.

Jean-Baptiste Bossougou, Henri Roger (Facing You)
Här slösas det med skönhet, vackra melodier, fantastiska rytmer, drömmar och vaken njutning. Sällan har så många väderstreck landat samtidigt hos två musiker. Mästerbas och dito piano, men här finns sång, trummor, ney, oud. Somligt är fantastisk gungande jazz, annat ekar av Västafrika. Det mesta är rätt och slätt fantastisk musik.

Andreas Backer & Raymond Strid (Creative Sources)
En utflykt i Strids rasslande, knastrande, sprakande och alldeles egna landskap av små ljud som tätnar, kolliderar, ramlar och rumlar. Backers röst är fantastisk där han utvecklar det åtsnörda och spända. Och Strid är på hela tiden, omringar rösten med mängder av olika ljud. Det som är så märklig lyssning är känslan av att framför allt Strid är alldeles uppriktigt förvånad över vad han finner i ljudlandskapet, alltid lika ivrig att få oss att lyssna.

Jelly Roll Morton (JSP)
När nu Simon H Fell i The Ragging of Time (Bruce´s Finger) approprierar de gamle passer väl något spår med Generalen själv. Alltså fritt fram för Jelly Roll Morton och hans suveräna tättspelande post-New-Orleans-band i till exempel suveräna The Chant, ett stycke som också Jan Johansson har försjunkit i under sina vandringar genom epokerna. Litet old school sitter aldrig emellan.


PM Jönsson tipsar:

Josh Rosenthal: The Record Store of the Mind (Tompkins Square)
I samband med skivbolagets tioårsjubileum har Tompkins Squares grundare Josh Rosenthal skrivit sin första bok. Titeln är talande, det handlar om ett liv som skiv- och musikfreak; personliga minnesbilder varvas med listor och porträtt av musiker. En hel del bortglömda singer/songwriter-figurer, men även lite jazz, giganter som Eric Clapton och Charlie Louvin och fascinerande kapitel som Obscure Giants of Acoustic Guitar och en historik över Raccoon records. Ett tips för skivsamlaren/musikfantasten som gärna gräver på djupet.

Robert Millis: Indian Talking Machine (Sublime Frequencies)
En artikel kommer så småningom, men redan nu måste jag tipsa om Robert Millis bok om indiska 78rpm-skivor som landat efter en lång process. Den amerikanska musikern, ljudkonstnären och skivsamlaren har hälsat på hos indiska skivsamlare, besökt loppisar och antikaffärer, från Calcutta till Chennai, och fotograferat människor och föremål. På två Cd-skivor presenteras dessutom indisk musik av olika slag, extra spännande att det är många riktigt gamla inspelningar, från 1900-talets två första decennier.

Sun City Girls: Torch of the Mystics (Abduction)
Steget är inte långt från Sublime Frequencies till Sun City Girls. Jag har inte hört nyutgåvan av Torch of the Mystics (förutom delar av skivan digitalt, nu har till och med Sun City Girls hamnat på Spotify (!)). Jag har den gamla Cd-utgåvan av bandets allra mest hyllade skiva. Musik omöjlig att tröttna på. Bröderna Alan och Richard Bishop samt trummisen Charles Goucher i toppform med den utomjordiska Space Prophet Dogon som mittpunkt. Alan Bishop kommer till Sverige om några veckor, som medlem i bandet Dwarfs of East Agouza (förutom Bishop är Sam Shalabi och Maurice Louca övriga medlemmar). Konsert på Oceanen i Göteborg 28 januari. Vet just nu inte om det blir fler Sverigespelningar.

Smithsonian Folkways utgivning av Unescokatalogen (Emusic, iTunes, Spotify m.m.)
Jag har 44 skivor på LP i Unescoserien. Samt ett dussin ungefär på Cd. Många? Nä. Inte speciellt. Är jag besatt? Antagligen. Finns det något mer roligt och intressant än inspelningar med musik från jordens alla hörn? Precis som Rob Sevier (Numero Group) skriver i ett gästinlägg på Smithsonian Folkways hemsida har Unescoserien (utgivet på Philips, Bärenreiter och EMI) hamnat lite i skymundan gentemot de fina vinylutgåvorna på Ocora och Folkways, men det är en rik källa, massor av bra skivor. Sammanlagt gavs det ut 115 titlar, många senare släppta på Cd på Rounder i USA och Auvidis i Europa. Men de har varit utgångna länge. I år har Smithsonian Folkways varje vecka tillgängliggjort nya skivor från katalogen, samt sådant som aldrig gavs ut när det begav sig. En skattkista!

Half Japanese: Vol.2, 1987-1989 (Fire)
Jag lyssnar inte särskilt mycket på gamla indierocj/lo-fi-favoriter. Men oj vilken känsla jag fick för Half Japanese i och med samlingarna som släppts i fjol och i år. Ett unikt band. Då och nu. Precis som i fallet Sun City Girls med två bröder i spetsen: Jad och David Fair. Återupptäck eller upptäck!


Kristoffer Westin tipsar:

Sema: Theme from hunger (Le Rey Records)
Musiken på denna skiva från 1982 är lika kall och mörk som en vargavinter. Vemodigt sörplar vi på glöggen och påminner oss om att det bara är musik – inte ett konstant tillstånd. Finns det någon i din närhet som är vulgärt glad, överraska då denne livsnjutare med Theme from hunger i julklapp, ty leendet bör snart avta och den obarmhärtiga gnistan skall äntligen slockna.

Michel Houellebecq: H.P. Lovecraft : Against the world, against life
Jag har aldrig varit någon stor Lovecraft-läsare, men Houellebecqs nakna porträtt av skräckkungen är så rysligt cynisk att det borde få den mest hårdnackade att fundera över sin meningslösa existens. Att förära sin muntre kamrat med både Sema och Houellebecq är dock inget annat än elakt.

Sándor Déki Lakatos And His Gypsy Band – The virtuoso primas (Qualiton)
Det virtuosa framförandet till trots, svänger denna musik något alldeles extraordinärt. Muntert även i moll – romsk musik när den är som bäst! Skivan tjänar gärna som ackompanjemang till ett utomordentligt komplicerat dansnummer under julaftonskvällen.

Maeror Tri
Hypnotikum I (Soleilmoon Recordings) & Hypnotikum II (Poeta Negra / absurd)
Liksom titeln pekar mot bjuder Maeror Tri på en hypnotisk musik. Meditationerna bygger på opolerade loopar och droner, vilket ger inspelningarna en särskild udd. Får du julpanik av tjocka släkten, sök i så fall upp en mörk liten skrubb och låt dig koppla av till dessa strålande album.

Samling: Tokyo Philharmonic Chorus (Victor)
Yrka på ett progressivt julfirande eller var oerhört generös och skänk denna ambitiöst utförda skivbox till din käresta. Hela sju skivor med moderna japanska körverk av Toshiro Mayuzumi, Joji Yuasa, Takehisa Kosugi, Yuji Takahashi, Toru Takemitsu och många andra ryms i boxen. Mumma! Den informativa bookleten omfattande 117 sidor är dock endast skriven på japanska.

Bonusklapp
Frank Wright Quartet: Church number 9 (Calumet)
Äntligen finns denna legendariska frijazzskiva tillgänglig igen. På LP dessutom. Det är en religiös upplevelse att höra denna stenhårda frijazz, vilket kanske inte förvånar då influenser från gospel ekar mellan de obönhörliga kaskaderna.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry