SOM5 Juni

SOM5 Juni

Kalaparusha Maurice McIntyre.

SOM5 Juni

Publicerad: tors, 2015-06-18 13:27

Sommaren stundar. Semester från jobbet och det betyder förhoppningsvis tid att upptäcka - och återupptäcka - spännande grejer från världens alla hörn. Soundofmusics skrivbenter ger här sin bästa sommartips från musikens förlovade land.


Joacim Nyberg tipsar:

The Ex: LIVE at Cafe OTO (Ex Records / The Practice Tapes)
För sommarens regniga dagar har vi här en sprillans ny DVD fullmatad med The Ex och gäster på Cafe OTO 2012. Energi, glädje och mänsklig musik som får en att vilja dansa!

Nate Wooley: Battle Pieces (Relative Pitch)
Kompositören Wooley träder fram och skapar lågmäld musik som trots det återhållsamma är energisk och uttrycksfull. Ensemblen är i perfekt balans och musiken flyter helt fritt. Skönt och spännande.

Universal Indians w/ Joe McPhee: Skullduggery (Clean Feed)
Känslosam och innerlig frijazz där klichéer och plattityder undviks på ett utomordentligt sätt. Norskt komp och amerikanskt blås där McPhee är perfekt både som solist och i ensemble. Kompet håller ihop det. En mycket bra "ny" frijazzskiva.

Maurice McIntyre: Humility in the Light of Creator (Delmark)
En underbar 60-talare från AACM:aren McIntyre. Spirituell frijazz med afrikanska rytmer och underfundiga strukturer. George Hines djupa sång på A-sidan ger rysningar som varar hela sommaren.

Jazz Amour Affair: En bok om Lars Gullin (Svensk musik)
Keith Knox bok i intervjuformat där vi lär känna Lars Gullin lite bättre är ett dokument inte bara över en av Sveriges finaste jazzmusiker någonsin utan även över tidsanda, kulturpolitik, droger och svek, men även värme och kamratskap. Gripande läsning för hängmattan.

Thomas Millroth tipsar:

Ornette Coleman
Min femma för sommaren måste förstås innehålla Ornette Coleman. Egentligen ville jag skriva ALLT av Ornette för att påminna om en briljant tid i improns och jazzens historia. Men ok för de första fyra plattorna och så avrunda med den livsbejakande Friends and Neighbours.

Kristoffer Westin tipsar:

Kim Jung Mi: Now (Fontana)
I sökandet efter den ultimata musiken till en varm och vindstilla sommardag, landar nålen på Kim Jung Mis debutskiva. Denna sydkoreanska folk/rock-psykedelia från 1973 är både innerligt vacker och originell, liksom avskalad och ren, varför den även rymmer associationer till traditionell musik från Östasien. (Senaste återtryckningen på Lion)

Ustad Bismillah Khan & Prof. V.G. Jog: Duets (His Master's Voice)
Under en särskilt passionerad natt föreslår jag inspelningen av ragan ”Jai jaiwanti” med shenai-mästaren Bismillah Khan och violinisten V.G. Jog. I mötet mellan det frälsande shenai-instrumentets oboekaraktär och violinens smärtsamma stämningar, uppstår nämligen de djupaste av kärlekens klangfärger. Musiken sköljs gärna ner med lite vin.

Speed, Glue & Shinki: Eve (Atlantic)
I sällskap med ett gäng boffande speedfreaks från Japan blir den där magnifika vrakfesten extra minnesvärd. Det progressiva rockmonstret Eve från 1971 gör sig särskilt bra till karatefyllans obligatoriska nakendans – så skänk limmet till någon bättre behövande (modellbyggare i grannskapet eller dylikt) och håll dig till omtänksamma droger som ljus lager.

Samling: Nomades du Niger (Ocora)
Men om drogen istället är livet, liksom något ur jorden grönkommet, rekommenderas istället de subtila upprepningarna i tuaregernas musik. På den eminenta franska skivetiketten Ocora hittar vi ett svårslaget dokument, där nomader från Niger delar med sig av en gudomlig musik.

M.B.: Symphony for a Genocide (Sterile)
Däremot – om sommaren inte motsvarar dina förväntningar och ångesten vill dig illa, plocka i så fall fram Maurizio Bianchis goa gamla klassiker från 1981 och låt koncentrationslägrens skräckkammare fungera som primalterapeutisk tapet. Några decilliter sprit därtill och du är färdigbehandlad inför hösten.

PM Jönsson tipsar:

Olivier Messiaen: Catalogue d´oiseaux (Argo)
Köpte en fin vinylutgåva nyligen av Messiaens pianomusik, inspirerad av fågelsång. Vid pianot Robert Sherlaw Johnson.

Olivier Messiaen: La Transfiguration de Notre Seigneur Jesus Christ (Decca)
Även lyssnat på den här Messiaenmusiken, för fler musiker och kör. Kanske inte fåglar i musiken, men på skivomslaget!

Algiers: Algiers (Matador)
Har lyssnat en hel del på comebackplattan med Refused, men den bästa politiska musiken jag hört i år är debutalbumet med amerikanska Algiers. Gospel, postpunk och ett eget sound.

Prurient: Frozen Niagara Falls (Profound Lore)
Jag har bara hört en bråkdel av all musik Dominick Fernow släppt under flera alias. Som Prurient har han gjort mycket bra, nya skivan rymmer inte bara noise utan även ambienta landskap, kall elektronika, och annat. En skiva att försvinna in i.

Ornette Coleman: Beauty is a Rare Thing (The Complete Atlantic Recordings) (Rhino)
Jag skulle kunna välja något annat med jazzgiganten som nyligen gick bort, men den här boxen som släpptes på nytt i år känns som en självklar introduktion. Ofattbart hur mycket grym musik han gjorde de där åren, mellan 59-61.

Jens Holmberg tipsar:

The London Experimental Jazz Quartet: Invisible Roots (Scratch Records)
Obskyr och vansinnigt spännande ”avant-garde möter post-bop”-kvartett från Cananda. Massor av vibrafon och friformigt sväng.

Duško Gojković: Swinging Macedonia (Philips)
Jazzklassiker med ett säreget poetisk utryck och en finstämd folkmusikton. Ett sväng som räcker hela sommaren.

Jazz Brittania (BBC Four)
Sevärd tv-dokumentär i tre delar om den brittiska jazzhistorien. Finns att tillgå på YouTube.

Mal Waldron: The Quest (Prestige New Jazz)
Ännu en skiva som skjuter in sig mellan hårdbop och avantgarde. Waldrons sjungande melodier får lysande understöd av Eric Dolphy, Booker Ervin och Ron Carter. En självskriven milstolpe i jazzhistorien.

Steve Lacy: Disposability (Vik)
En trio-skiva inspelad i Italien med Alberto Romano och Ken Carter i sättningen. Ett viktigt dokument över Lacys utveckling mot det friare soundet.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry