SOM5 - musikaliska novembertips

SOM5 - musikaliska novembertips

Maggie Nicols, Lindsay Cooper och Joëlle Léandre

SOM5 - musikaliska novembertips

Lou Reed

SOM5 - musikaliska novembertips

Anita Livstrand

SOM5 - musikaliska novembertips

Laaraji

SOM5 - musikaliska novembertips

Ákos Rózmann

SOM5 - musikaliska novembertips

Publicerad: tis, 2013-10-29 12:22

SOM5 - avdelningen där Soundofmusics skribenter tipsar om vad vi lyssnar på för tillfället. Mest nyutgiven musik, men också gamla godingar, konserter, böcker eller vad annat som har inspirerat oss.

Av: SOM


November 2013

Thomas Millroth tipsar

Lindsay Cooper, Maggie Nicols, Joëlle Léandre: Live at the Bastilles 1982 (Sync Pulse LP)
Tre av den europeiska improvisationsmusikens stora nyskapare och sökare. I en jazz- och improvärld dominerad av män skapade de nätverk och samarbete mellan kvinnor och slog broar mellan genrer. Resultatet är anmärkningsvärt. Maggie Nicols är bredvid Phil Minton den kanske största röstimprovisatören, skamligt förbisedd. En rolig, uppbrytande, halsbrytande trio som tekniskt krossar det mesta. En förbisedd klassiker, som borde ges ut igen.

Lindsay Cooper: Sahara Dust 1993 (Intakt)
Phil Minton sjunger Lindsay Coopers sångcykel, som skrevs under Gulfkriget. Sällan var hans röst vigare och hans inlevelse mer existentiellt tvingande. Strålande instrumentala insatser av slagverkaren Robyn Schulkovsky och Cooper själv; blödande vackra arrangemang dessutom.

Henry Cow: In Praise of Learning (Virgin)
Henry Cow-albumet med den stickade sockan på omslaget är en orgie i Brecht-Weill-Eisler + rock och bra tidsmedvetna, berättande texter. Titlar som ”War” och ”Living in the Heart of the Beast” säger vad det handlar om. Liksom albumets motto: ”Art is not a mirror – it is a hammer.” En annan tid, blåögt utopisk kan synas, men känslomässigt stark. Och en konst som trodde på sig själv och icke ideologin allena står sig idag. På pluskontot är förstås gästspel av trumpetaren Mongezi Feza och sopransaxofonisten Geoff Leigh. Henry Cow själva med Fred Frith, Tim Hodgkinson, Lindsay Cooper & co lyser ända in till mitt 2013 från deras 1975. Därför att musiken är ovillkorlig och ställer krav på sig själv.

Jonas Kullhammar Quartet: Låt det vara (Miserobie Music)
Det finns vemod i Kullhammarkvartettens musik. En vals, melodier som suger en längst in i drömvärlden, musik som piskar medvetandet och en saxofon som rasslar, röjer, svänger och berättar den där gamla jazzhistorien, som vi hört så många gånger förr och gärna igen då diktionen är så här personlig och vass.

Anita Livstrand, Daniel Westerlund: Tandem Bridges (Quica Records)
Anita Livstrand är tillbaka – say no more!


Daniel Persson tipsar

Laraaji: Celestial Music 1978-2011 (All Saints)
Här finns hela versionen av Unicorns In Paradise som är med på new age-samlingen I Am the Center, samt flera kassett-experiment och samarbeten med Bill Laswell, Blues Control och Jonathan Goldman fördelat på två cd-skivor: Cosmic Tape Experiments och Music of Spheres, bägge omistliga.

Laraaji: Essence/Universe (All Saints)
Två spår på ca 25 minuter vardera i Terry Riley's anda.

Laraaji: Two Sides of Laraajii (All Saints)
Första skivan av två Heter Flow Goes the Universe och är precis som ovanstående skivor omistlig, andra skivan The Way Out Is the Way In är inspelad 1995 och är ett samarbete med den Japanske dub-reggae-gruppen Audio Active och är tyvärr ganska bedrövlig, men första skivan väger upp för det.

Patrick Cowley: Schooldaze (Dark Entries)
Patrick Cowley är mest känd för disco och dansmusik, Schooldaze består av musik som han gjorde till gayporrfilmer i slutet av sjuttiotalet och i början av åttiotalet, det är riktigt bra kraut och kosmiche.

**Simon Fisher **Turner: The Epic of Mount Everest (Mute)
Simon Fisher Turner känd som The King of Luxembourg, ena halvan av Deux Filles och som filmmusiker till bl.a Caravaggio har spelat in ett nytt soundtrack till en dokumentärfilm. Det är ödsligt och mycket vackert, dessutom medverkar Cosey Fanni Tutti bl.a på kornett.


PM Jönsson tipsar

Longing for the Past: The 78rpm era in Southeast Asia (Dust-to-Digital)
278 sidor tjock bok och fyra cd.skivor med sydostasiatisk musik mellan 1906 och mitten av 60-talet. Boxen i sig är ett konstverk. Musiken svindlande intressant.

Bali 1928: Gamelan Gong Kebyar (World Arbiter)
Skivbolagen Odeon och Beka spelade in ett stort antal 78 rpm-skivor på Bali för kommersiell utgivning 1928. Ingen hade gjort det förut. I Bali ville inte en kotte lyssna på dem. Livemusik fanns överallt. Några låtar finns på D-t-D-boxen. Ännu mer på den här skivan.

Matana Roberts: Coin Coin Chapter Two Mississippi Moonchile (Constellation)
En resa i saxofonisten Matana Roberts familjehistoria. Frijazz, gospel, Aylerekon, AACM, opera, Broadway. Personligt och starkt.

Bill Orcutt: A History of Everyone (Emego)
Bill Orcutt penetrerar sitt hemland. Tolkar blues, patriotiska folksånger och annat på ännu en superb skiva. Spelar i Göteborg 7/11.

I Am the Center: Privat Issue New Age Music in America 1950-1990 (Light in the Attic)
För första gången presenteras privatpressad new age på en initierad och smakfull dubbel. Från Gurdjieff till Laraaji.


Jens Holmberg tipsar

International Times (http://internationaltimes.it/)
Gamla tidningar är kul. Speciellt brittiska underground-publikationer från 60-talet, som digitaliserats för allmän beskådning. Dyk ned i arkivet och du är förlorad.

Jazz Meets India (Saba/MPS)
Kronjuvelen i Sabas Jazz Meets The World-serie. Schweizer, Schoof, Trepte, Neumeier möter Dewan Mothiar trio. Ett ovanligt lyckat möte mellan öst-väst.
**
Lou Reed**: Street Hassle (Låt)
En minnesruna för mr Reed.

Suni McGrath: Cornflower Suite (Adelphi)
McGrath har kommit lite i skymundan av Basho, Fahey, Walker och andra samtida amerikanska gitarrister. Det är synd.

Drcarlsonalbion / Rogier Smal: Split 7” (Toztizok Zoundz)
Spelningen med Dylan Carlson och Rogier Smal var magisk, likaså denna sjutummare.


Sven Rånlund tipsar

Ákos Rózmann: Images of the Dream and Death (Ideological Organ)
Återutgivning på trippelvinyl av detta storverk från mitten av 70-talet. Enda (!) kruxet är att man så ofta måste vakna till sans och byta sida.

There are no more four seasons: ReBiber (SEKT Records)
Gamle barocktonsättaren Heinrich Bibers violinmusik med fyra fallande toner hudflängs och kramas av George Kentos violin och framför allt Mattias Petersson elektronik. Riktigt tuff skit.

Alien Radio: Kugeln (Dekorder)
Repetitiv och glad modularmusik av Ulf Schütte med drag av både Harmonia och knasgubben Dick Raaijmakers.

Kemialliset Ystävät: Kultaista Kaupunkia Etsimässä (Dekorder)
Mästerlig finsk psykedelia från den mer skruvade delen av trollskogen.

Lou Reed: Sattelite of love (låt)
Återvänder alltid till den här låten, så vackert arrangemang. Gravitera vidare, Lou.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry