SOM5 September

SOM5 September

Chrome lyser upp i höstmörkret.

SOM5 September

Publicerad: fre, 2015-09-04 11:06

Kristoffer Westin tipsar:

Chrome: Half machine lip moves
Skarvarna gör musiken i Damon Edge och Helios Creeds slamriga experimentpunk från sena 1970-talet. Chromes musik kan jämföras med en musikalisk tolkning av alla psykiatriska sjukdomstillstånd – alltså DSM översatt i ljud.

Master Musicians of Jajouka med Bachir Attar: Apocalypse across the sky
Den gamla inspelningen från 1960-talet av Brian Jones är förstås mycket fin, men också den av Bill Laswell producerade skivan ”Apocalypse across the sky” är synnerligen hörvärd. Ljudupptagningarna är kristallklara och musiken svänger som den bör.

Nine Days Wonder: Nine Days Wonder
Liksom många andra tyska rockgrupper från 1970-talet, var också Nine Days Wonder mest intressanta i början. Enligt min mening tappade de dock allt redan på andra skivan, vilken ironiskt nog heter ”We never lost control”. Därmed förvånar det något att det självtitulerade debutalbumet faktiskt hör till en av de bättre krautskivorna överhuvudtaget. Sökare av flytande kosmiskt gung må bli besvikna, men lockas man av originell och experimentell jazzrock – modellerad på Mothers of Invention och Van der Graaf Generator – bör man omedelbart låna skivan ett öra.

Selten Gehörte Musik: Novembersymphonie (Doppelsymphonie)
Konstnärerna Dieter Roth, Oswald Wiener och Gerhard Rühm verkade sisådär ett decennium (1970-talet) under namnet Selten Gehörte Musik. Deras aktiviteter riktade sig mot musik, men utgångspunkten var varken komposition eller improvisation, utan snarast en slags social musikgemenskap under druckna förhållanden, varunder allt kunde och fick hända. Novembersymfonin utgår visserligen från nåt slags komponerat material, eller idéer; tydligt är dock att de inte repeterat, utan bara spelat in utan betänkligheter. Resultatet är naket, främmande och minst sagt besynnerligt. Jävligt roligt också ska tilläggas.

UFO: UFO 2
Innan Michael Schenker anslöt sig till gruppen, var UFO ett monster till spacerockband. Andra skivan ”UFO 2”, med undertiteln ”flying / one hour space rock”, kan placeras intill spacerockklassiker som Hawkwinds ”X in search of space” och Amon Düül II:s ”Yeti”.


Jens Holmberg tipsar:

Jonas Palm: ZE Wörmnest (Piglet)
Med jämna mellanrum dammar jag av detta mörka minimalsynth-opus. En svensk undergroundklassiker.

Roy Haynes Quartet: Out of the Afternoon (Impulse)
Lysande 62-session med Roy Haynes, Henry Grimes, Tommy Flanegan och inte minst Roland Kirk i högform. En bop-kvartett i perfekt balans.

Frederiksbergs Records: Äntligen finns den legendariska Coletranska jazzplattan To You med Carsten Meinert Kvartet åter på skiva. Det nya skivbolaget som drivs av Andreas Vingaard har dessutom gett ut en maxad återutgåva av The Christian Schwindt Quintet. Löp och köp!

Spiritual Jazz 5: The World (Jazzman)
Sympatisk samling med spirituell jazz från världens alla hörn och kanter. Australienska Charlie Munro Quartet och Fitz Gore är några av höjdarna på volym 5.

Blue Phantom: Distortions (Cinevox)
Instrumental och kletig psychrock från det italienska 70-talet. En perfekt tripp att tända höstmörkret med.


Thomas Millroth tipsar:

Möström (Unrecords)
Susanna Gartmeyers basklarinett är ryggraden i denna svallande, oberäkneliga musik, som ofta är för kul, ibland litet väl okoncentrerad, men så händer det att de får till det och alla muskler och inälvor är på väg åt samma håll. Då är det oemotståndligt.

André Stordeur (Sub Rosa)
Trippel-cd med en del litet väl tekniska övningar men mest är det gnistrande. Inte tänker jag på att ”Oh Well” är från 1980, nej, en trettiofemminuters resa med band, där det slamrar, svänger, dånar för att sträckas ut i oändliga vågor. Det är elektronisk musik i sin ungdom som slår mycket idag. Ett extra plus är från 2000, sju minuters svindlande vacker livekonsert med Stordeur.

Elliot Sharp (Octal, Clean Feed)
Elva improviserade gitarrsolon på åttasträngad gura. Det är mäktigt, det gungar och dånar, ibland à la Hendrix fast mer abstrakt, ofta med en känsla för europeisk konstmusik. Det är friskt och röjigt utan att hatten blåser av.

Sqid (Mikroton)
Ljudmusik funnen i de österrikisk-ungerska gränstrakterna, som ju är aktuella just nu. Möjligen färgar denna aktualitet av sig, men Sqid har en känsla för det fula, det mörka, det trista, vilket de gör med ett sjujävla bra humör, då de traskar i skogen och finner skräp som de konserterar tillsammans med. På den första av två cd lyckas de skapa en gnistrande svit av tristess och dystopi. Härligt.

Bessie jones with the Georgia Sea Island Singers (Recordings by Alan Lomax 1959 – 1966, Tompkins Square)
Ofta måste jag fräscha upp mig och lyssna på musik när den var en angelägenhet för de flesta utan att göra minsta avkall på sin originalitet, tvärtom, den behövdes för att få lyssnare. Den kärva rösten Bessie Jones hade med gungande rytm behöver jag höra, för att den berättar om en hård tid. Ur-amerikana som bäst.


Joacim Nyberg tipsar:

SuperImpose: Edinburgh (Wide Ear Records)
Tromboisten Matthias Müller och trumslagaren Christian Marien i en otrolig improduo som får mig att rysa. Vem kunde ana att trombon och slagverk kan skapa ett sådant här sound? Något av det bästa jag hört på mycket länge.

The Ex: The Ex at BIM Huis 1991-2015 (Te Ex Records)
Samling med godbitar från The Ex besök på jazzklubben BIM Huis i Amsterdam. En grym blandning av punk, improvisation, afrikanska rytmer med massor av humor och glädje.

Benjamin Duboc & Alexandra Grimal: Le Retour d'Ulysse [promenade] (Improvising Beings)
Intim duo med kontrabas och sax. Duboc är stabil och tygg och Grimal har en härlig ton i saxen. Vackert, ödmjukt och öppet. Fri improvisation när den är som finast.

Steve Lacy: Lumps (ICP)
Lacys kanske mest högljudda och definitvt mest skruvade skiva. Holländska tokstollar som vänder upp och ner på allt och en Lacy som skriker som grisen. Bra för själen.

Abdelhaï Bennani
En stor inspirationskälla har lämnat denna värld. Han gick bort, 65 år gammal efter ett musikaliskt liv kantat av motgångar men även präglat av värme och vänskap. En musiker i det fördolda.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry