Soundofmusic tipsar : september

Soundofmusic tipsar : september

Publicerad: fre, 2013-09-06 10:02

Soundofmusics redaktion fortsätter att syna musikvärlden. Bland septembertipsen finns både sång från lommar och nässlor, Bob Dylan, Gilbert Holmström och Ved.Jens Holmberg tipsar:

Piero Umiliani: Lost & Found: The Ethnic Records 5LP (Omicron)
Ett lagerfynd resulterade i 34 boxar med fem av Piero Umilianis bortglömda skivor från 70-talet, bland annat den fantastiska Continente Nero. Skattar mig lycklig att jag fick tag i det sista exemplaret av Omicronboxarna.

Takeshi Nishimoto: Lavandula (Sonic Pieces)
På Lavandula tar den Berlinbaserade wünder-gitarristen Takeshi Nishimoto hjälp av Robert Lippok. Resultatet är sublimt och vackert i all sin återhållsamhet.

Gilbert Holmström Kvintett: Utan Misstankar (Moserobie)
Det tål att sägas igen, Utan Misstankar är en av 60-talets allra bästa jazzskivor.

Göteborgs Musikkvartett: s/t (Svenska Jazzriksförbundet)
Det finns förstås annan bra jazz från Göteborg. En av de bästa svenska frijazzskivorna till exempel. Sanslöst bortglömd.

Steve Reid: Nova/Rhythmatism/ Odyssey Of The Oblong Square/ Visions Of The Third Eye (Mustevic Sound)
Jag har lyssnat mycket på Mustevic-skivorna i sommar och Steve Reid framstår mer och mer som den främste trumslagaren genom tiderna. Oboj vilka rytmer.


PM Jönsson tipsar:

Bob Dylan: The Bootleg Series Vol.10: Another Self Portrait (1969-1971) (Columbia)
Fascinerande rekonstruktion av Bob Dylans bespottade album Self Portrait som visar upp en artist som försöker sjunga sig bort från bilden av sig själv.

Mutazione: Italian Electronic & New Wave 1980-1988 (Strut)
Välmatad samling som lyfter fram bortglömd italiensk elektronisk musik från 80-talet. Såväl politisk kassettsynth som nyromantik.

Forest Sword: Engravings (Tri Angle)
Efterlängtat debutalbum från brittisk musiker/producent som hittar en spännande balans mellan mysticism, postdub och skelett-r´n´b.

Fire!: (Without Noticing) (Rune Grammofon)
Ännu en stark skiva av Fire! Sommarens artist: Johan Berthling, som jag sett i tre mycket bra konserter. Trio med Akira Sakata och David Stackenäs på Rönnells, Tape i Grimeton och Fire! på Liseberg (!).

Dinosaur Discs (blogg)
Superb blogg och faktasajt som drivs av en amerikansk bibliotekarie. Mycket intressant info om gammal musik samt en hel del tankar om upphovsrätt.


nässlor
Bild från video med brännässlor av Christine Ödlund. Bild: Galleri Riis

Thomas Millroth tipsar:

Christine Ödlund: Astralklockor (ed Galleri Riis)
Aldrig trodde jag ett vanligt vattenglas kunde bli ett sådant flöde, att därmed försöka visa en tankeform, det är djärvt näst intill omöjlighet, men finns det en större längtan eller klarhet än i detta musikverk, som sannerligen rör sig i alla konstarters ytterkant. Det är ju oftast där de verkligt intressanta finns. En Kafka, en Else Marie Pade, en Hanna Hartman - en Christine Ödlund.

Christine Ödlund: Stress Call of the Stinging Nettle (DVD)
En påminnelse om ett av den svenska ljudkonstens märkligaste verk, hur nässlorna angrips, ger ifrån sig dofter, vissnar och hur Ödlund från detta skapar ett bildpartitur av sällsynt rang och en musik som sällan hörts: en anings susning som drar obönhörligt genom mitt huvud tills jag inte vet om jag ser eller hör.

DKV + Gustafsson, Nilssen-Love, Pupillo: Schl8hof (Trost Records)
Här gäller sjömanstag från första början, stora gester, rasande musik i en aktionistisk sejour av guds nåde. Ovanligt passande titel på albumet – slakteriet – Schl8hof/Schlachthof. Det är så starka känslor här att om det inte varit så att ingen är österrikare på skivan skulle jag ha dragit något om en äldre uppseendeväckande konströrelse i landet och lagt till något om dess minerade historia. Ett musikmöte som rymmer ovanligt mycket. Av allt.

Klaus Filip/Tohsimaru Nakamura/Andrea Neumann/Ivan Palacký: Messier Objects (Ftarri)
Det finns musiker som vinglar omkring i eviga ytterområden där de söker nya klanger, gnider på olika objekt, till synes glömska av allt de borde tänka på. Det här är ett sådant gäng som funnit diverse grunkor att joxa med, mixerbord, innerpiano, stickmaskiner och så några som jag inte förstår vad det är. Den lust varmed de skjuter samman ljuden från dessa förstärkta ting får mig att glömma all tråkig musik jag hört, den får mig att överse med alla pretentiösa påståenden jag utsatts för. Ändå är det ingen musik jag vill spela för andra, svartsjukt vakar jag över detta mitt underbara fynd, och det är bara med viss tvekan jag lägger ut den i SOM5. Det känns som den är min och bara min.

John Butcher, Thomas Lehn, John Tilbury: Exta (Fataka)
Bättre än så här blir det inte. När jag är dyster, tvivlar på kulturen, knappt orkar öppna en bok, då sätter jag på denna skiva. På samma vis som jag brukar slå upp en bok med den mästerlige konstnären och målaren Axel Nilsson och se den blåa färgen glöda, då vet jag att det går att måla. Samma här. Höra hur de tre bär varandra i de mest fantastiska och bitvis för dem själva oväntade turer. Här finns de ihop och var för sig, två olika entiter som hör samman. En musik som är det närmsta utopin jag kan höra just nu.


osidrum
En osi-trumma.

Magnus Nygren tipsar:

Les Femmes Savantes: s/t (Olof Bright)
Andrea Neumann, Hanna Hartman, Sabine Ercklenz, Ana Maria Rodrigues och Ute Wassermann. I olika konstellationer utför de storverk inom ramen för gruppen Les Femmes Savantes. Med ljud och rytmer gör de abstrakt musik tillgänglig.

Emil Strandberg: Works (Found You Recordings)
Debut med denne trumpetare som tagit allt större plats inom svensk jazz och improvisationsmusik under senare år. Melodisk men ändå svårfångad med ett bra sound.

Don Cherry: Live at the Bracknell Jazz Festival, 1986 (BBC)
Inspelning med Don Cherry’s Nu med Cherry, Nana Vasconcelos, Carlos Ward, Mark Helias och Ed Blackwell. Lite märkligt att denna skiva som BBC gav ut 2002 har fått så liten uppmärksamhet. Bra jazzgroove som lyfter in världsmusik och faktiskt också influenser av funkrock.

Ved: Spectra/Starokorokas (Adrian Recordings)
Missa inte detta svenska mästerverk av kosmisk rock med influenser av kraut och andra godsaker. Två långa låtar som får vilken betonghäck som helst i gungning.

Karl Berger & Ed Blackwell: Just Play (Quark)
Bortglömd höjdare från 1976. En sida med ”Metal & Skin” och en med ”Wood & Skin”. Jazz, improvisation och afrikanska influenser. På ena sidan vibrafon och trumset, på andra balafon, osi-drum och trumset. Det finns få som får slagverken att sjunga såsom Ed Blackwell fick.


Bolasete
Den brasilianske gitarristen Bola Sete.

Johan Redin tipsar:

Bola Sete: Ocean (Takhoma)
En soloskiva med denne brasilianske gitarrist. Utgiven 1975 på John Faheys bolag, där den definitivt platsar.

Voices of the Loon (National Audubon Socitety)
Makalös LP med inspelningar av lommar från ett nordamerikanskt fågelförbund. Utgiven 1980, en mycket bra period.

Siouxsie & The Banshees: Kaleidoscope (Polydor)
Bandets tredje album från 1980. Oantastligt bra postpunk som gör dig glad när du minst anar det.

Poison Girls: All Systems Go (Crass Records)
Melodisk anarkopunk. Given på vilken date som helst, trots att det är en sjutummare.

Pink Floyd: Animals (EMI)
Har alltid varit en hängiven förträngare av allt de gjorde efter Obscured by Clouds. Men så föll jag in i ett kompulsivt lyssnande på detta album, som står sig riktigt bra.


Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry