Soundway Special

Soundway Special

Débruit & Alsarah.

Soundway Special

Publicerad: tis, 2014-04-15 23:55

I vår släpps två nya album på Soundway och dessutom kommer samtida akter på det brittiska skivbolaget till Sverige inom kort. Musik som får benen att spritta.

Av: PM Jönsson

Jag läste någonstans att Miles Clerets pappa var skivsamlare och kanske var det ett givet val att han skulle bli dj och vinylfantast. Tanken att starta skivbolag växte fram efter en tripp till Ghana och några av de första skivorna på Soundway lyfte fram musik från Ghana från 60- och 70-talen. Det första jag hörde var dubbeln med Sir Victor Uwaifo och den långa serien med skivor från Nigeria fick mig att häpna. Hur mycket fantastisk afrobeat och highlife finns det egentligen? Precis som det snarlika skivbolaget Analog Africa tittade Soundway även över Atlanten, skivorna med cumbia och olika karibiska stilar är stora favoriter.

På senare år har de lagt krut även på att lansera samtida musik, nyligen kom en skiva med brittisk-nigerianska Ibibio Sound Machine till exempel, mest sus har det väl varit kring electroetnohybridbandet Meredian Brothers från Bogota. I början av juni kommer Ibibio Sound Machine till Sverige och spelar på Clandestinofestivalen (Göteborg, 5-7/6) liksom den fransk-sudanesiska duon Debruit & Alsarah som släppte ett svårkategoriserat album, Aljawal, på Soundway i fjol.

spellistan valde jag först ut en låt från varenda Soundwayskiva – få kvinnliga artister tyvärr – och sen ströks ett par stycken. Sammanlagt 49 låtar. Känner ni igen "Okwujwe Na Nchekwube" med Celestine Ukwe kan det bero på att Goran Kajfes Subtropic Arkestra tolkade den på albumet The Reason Why, vol.1. Det i särklass mest kända namnet är så klart Fela Kuti, men digga de latinamerikanska låtarna och andra västafrikaner som Rob, Easy Kabaka Brown och The LIjadu Sister. En låt från Thailand. Två frän Östafrika. Mycket Ghana, Nigeria, Columbia och Panama. Håll i hatten och ta en svängom.

Soundwayalbumen som kommer i vår är Muyei Power – musiker från Sierra Leone som försökte slå sig fram i USA på 70-talet – och The Sound of Siam Vol.2: Molam & Luk Thung from North East Thailand 1970-1982.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry