Too Pure förändrade världen

Too Pure förändrade världen

Laika var ett av de tidiga banden på det brittiska bolaget Too Pure.

Too Pure förändrade världen

Publicerad: tors, 2012-10-25 10:30

Med grupper som Stereolab, Mouse on Mars, Laika och PJ Harvey förändrade det brittiska bolaget Too Pure världen. Indiepopen blev postrock med punkattityd, elektroniskt sound, kraut och drum’n’bass. Soundofmusic har satt ihop en spellista med fantastisk musik.

Av: Magnus Nygren

Om Thrill Jockey räknas som den amerikanska postrockens skivbolag nummer ett, så är Too Pure motsvarigheten i England. Detta bolag som redan 1990 gav ut sin första skiva och sedan snabbt lanserade grupper som Pram, Stereolab, Seefeel, Mouse on Mars, PJ Harvey.

Det är intressant att den tidiga brittiska varianten faktiskt förekom den amerikanska. Too Pures debut kom två år före Thrill Jockeys 1992. Och att många i Chicago, där Thrill Jockey huserade, inspirerades av Too Pure-banden är tydligt. Upprepade slingor, annorlunda rockinstrumentering med exempelvis vibrafon, det elektroniska soundet med orglar och syntar, den tyska krautrocken är gemensamma nämnare. Skiljelinjer är att den brittiska scenen har större inslag av drum’n’bass, ett råare sound, känslan av baktakt om än det ofta är ”enkel” fyrtakt det handlar om och ett betydligt större inslag av sång.

Too Pures betydelse är svår att överskatta Stereolabs akademiska easy listening som bubblar fram, tyska Mouse on Mars tidiga electronica och PJ Harveys debut med rå och taggig rock med punkattityd var stilbildande. Men lyssna också på Seefeels leftfield-electronica och på det högst politiska Moonshake med David Callahan och Margaret Fiedler, samma Fiedler som senare var med och startade gruppen Laika.

Richard Roberts och Paul Cox var personerna bakom Too Pure. Målet var att få ut den alternativa musik som spelades i norra London och som de stora bolagen inte vågade/ville satsa på. Ekonomiskt gick det uselt i början. Ivo Watts-Russell som var med och startade bolaget 4AD gick dock in med pengar så att debuten med PJ Harvey kunde släppas. 2008 tog det slut. Då skrev bolaget, enligt Wikipedia, på sin webbsida att Too Pure ”is no more”. Banden som då fanns på bolaget skulle gå över till 4AD. Too Pures singelklubb fortsatte dock.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry