Correction byggs ut på ny skiva

Correction byggs ut på ny skiva

Trion Correction släpper nytt album – tillsammans med Mats Gustafsson. Foto: Heiko Purnhagen

Correction byggs ut på ny skiva

Mats Gustafsson (tv) och Sebastian Bergström, Emil Åstrand-Melin och Joacim Nyberg. Foto: Janne Hansson

Correction byggs ut på ny skiva

Publicerad: fre, 2013-06-14 08:42

Trion Correction är tillbaka med nytt album. Denna gång tillsammans med saxofonisten Mats Gustafsson. ”Inspirerande och gav nytändning”, säger pianisten Sebastian Bergström om inspelningen och samarbetet i en intervju med Soundofmusic.

Av: Magnus Nygren

2010 släppte jazztrion den uppmärksammade Two night in April (Ayler Records). En liveinspelning från Crescendo i Norrköping och Glenn Miller Café i Stockholm i april 2009. Under 2009 hann de även medverka på Perspectives-festivalen i Västerås. Med piano, bas och trummor befann de sig i ömsom abstrakt impro, ömsom i svängig jazz. Och såväl pianisten Sebastian Bergström som basisten Joacim Nyberg och trumslagaren Emil Åstrand-Melin spelade idérikt och inspirerat.

Dessa drag finns kvar på inspelningen med Mats Gustafsson som nu släpps på vinylen Shift (recension här)på det Viniusbaserade bolaget No Business. Skivan är inspelad i studion Atlantis i Stockholm i maj 2012. Enligt Sebastian Bergström handlar Corrections karaktäristiska drag om en förmåga att hitta viss tematik i improvisationerna samtidigt som de lätt faller in i en stolpig swing.

– Vid några tillfällen satte vi någon ingång, något att gå på. Men det finns inga noter eller skrivna former, säger Sebastian Bergström.

Att få in en fjärde röst i bandet innebar stor skillnad konstaterar Bergström. Och han är imponerad över hur Mats Gustafsson kommer in i gruppen.

– Vi har som trio etablerat vår grej och att då få in en till innebär en annan dynamik. Och snarare att komma in med ett gästspel hittar Mats Gustafsson sin del i det hela. Faktum är att han har hållit på så länge till skillnad från oss. Så det skulle kunnat bli på ett annat sätt. Nu var det inspirerande och gav en nytändning till gruppen.

Samtidigt ser han det som en positiv utmaning.

– Som trio kan det bli att man går runt och stampar även om man improviserar. Man bildar sin egen bubbla. Man blir utmanad att spela med andra, man får en annan input. Och går ut ur det trygga tillståndet i trion. Vi har spelat regelbundet i fem år, som trio snackar vi samma språk. Det är värdefullt också. Att känna sig hemma.

Så mycket spelningar blev det inte efter den förra skivan. Joacim Nyberg och Emil Åstrand-Melin pluggade och flyttade till Berlin. Några konserter blev det, bland annat med Rudi Mahall i Berlin. Men det gick trögt. Någon egentlig releasespelning blir det inte nu, ett av skälen är svårigheterna med att veta när skivan faktiskt skulle komma ut. En försening på presseriet gjorde att releasen sköts upp ett par månader. Nu jagar de spelningar för kommande höst.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry