Intervju med The Silence Set

Intervju med The Silence Set

The Silence Set. Foto: Death Rattle Press.

Intervju med The Silence Set

Publicerad: tis, 2015-12-15 16:30

The Silence Sets debutskiva Teeth Out innehåller fascinerade musik som gjorde Soundofmusics Joacim Nyberg nyfiken på personerna bakom.

Av: Joacim Nyberg

Vilka är The Silence Set? Hur arbetar ni tillsammans?

The Silence Set består av Dag Rosenqvist och Johan G Winther, två Göteborgsbaserade musiker. Hittills har arbetsflödet sett ut som så att vi möts i studion, spelar in så mycket material vi bara kan tillsammans och sen arrangerar och editerar Dag ihop allt till låtidéer som vi sedan jobbar vidare på tillsammans.

Jag skulle vilja veta lite mer om skapandet av albumet Teeth Out. Såvitt jag förstår det så har det varit en lång process med material som spelats in stoppats undan, återfunnits, redigerats och sammanfogats till en helhet. Hur lyckades ni göra ett så enhetligt album på det här sättet?

Det är till största delen Dags förtjänst. Genom att han är den av oss som gör de flesta arrangemangen och all mixning så har det lyckats hållas ihop trots att vi jobbat med skivan under lång tid. Majoriteten av råmaterialet spelades också in under en ganska fokuserad period, och tack vare det har det ändå varit ett ganska sammanhängande sound i grund och botten som format skivan.

När vi började spela in musik tillsammans hade vi ingen plan för vad vi skulle göra, ingen grundidé för vad The Silence Set skulle bli. Vi tyckte om varandras solomusik och varandras sällskap och bestämde oss bara för att ses i studion och se vad det kunde bli av det hela. Vi upptäckte ganska snabbt att vi i alla fall inte ville göra något som lät likt det vi gjorde solo just då, och att vi ville jobba med sång och mer "låtar" än abstrakta ljudstycken eller drones.

Var finner ni inspiration? Vilken musik influerar er?

Vi är bägge influerade av en stor mängd olika musikstilar, precis som de flesta artisterna idag. Det är svårt att peka på en specifik genre.

Bägge av oss gillar t.ex. Neurosis väldigt mkt, och det är kanske inte det första bandet som poppar upp i huvudet när man lyssnar på Teeth Out.

Men musik som levereras med ärlighet och en genuin fascination för ljud kan nog sägas vara en stark influens. Även bildkonst, scenkonst och litteratur är så klart stora influenser.

Musiken har elektroniska element som balansera de akustiska ljuden på ett fint sätt, hur arbetar ni med detta?

Det har aldrig varit något som vi aktivt tänkt så mycket på, förutom att vi bägge älskar akustiska ljud, speciellt tillsammans med hårda elektroniska ljud. Spänningen som kan uppstå när man blandar väldigt organiska och mänskliga ljud med mer abstrakta, kalla ljud är ofta väldigt tilltalande för oss.

Jag skulle kalla er musik för "pop", men jag känner att ni medvetet distanserar er från kommersialism vilket är väldigt intressant. Vad tänkter ni kring detta?

Som sagt kände vi ganska snabbt när vi började jobba tillsammans att vi hellre ville undersöka mer traditionellt låtskrivande än drones eller liknande, och på så sätt kom mycket av materialet att stöpas i någon sorts grov pop-form. Trots detta hade ingen av oss så värst mycket intresse av att göra klassisk vers-refräng-vers-musik så vi lät de olika låtarna/styckena utvecklas ganska fritt till vad helst de nu verkade bli. Det låter tröttsamt kliché men så var det i alla fall.

Än en gång skulle jag vilja belysa Dags fantastiska förmåga att hålla en stark röd tråd tydligt synlig genom allt materialet, trots mängder av olika versioner och mixar av de olika låtarna utspridda över lång, lång tid. Utan hans otroliga fokus hade det inte funkat.

Musiken och skivan skapades i mångt och mycket helt utan tanke på att faktiskt skulle bli någon faktisk release av det. Vi ville bara göra bra musik tillsammans, se vad det kunde bli av det hela liksom. Skivan låg flera år klar utan att vi direkt tänkte på det mer än att vi var nöjda med materialet och att det kanske vore roligt att släppa det någon gång.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry