Nya sånger med The New Songs

Nya sånger med The New Songs

The New Songs. Foto: Andreas Ulvo

Nya sånger med The New Songs

The New Songs. Foto: Andreas Ulvo

Nya sånger med The New Songs

Publicerad: ons, 2013-03-20 20:36

Gruppen The New Songs är tillbaka. Under en tvådelad miniturné spelar de i Stockholm och Göteborg till att börja med. ”Grundidén vi landade på var att skriva sånger som i en vanlig låt. Men på vårt sätt”, säger Sofia Jernberg om gruppen i en intervju med Soundofmusic.

Av: Magnus Nygren

Med sångerskan Sofia Jernberg, den franska pianisten Eve Risser, den svenske gitarristen David Stackenäs och den norske gitarristen med mera Kim Myhr i bandet är det lätt att låta tankarna närma sig en ljudbaserad improvisationsmusik utan ramverk. Det stämmer – men bara till en del. Bandets idé är istället att gå in i sångformen och fylla den med sina egna erfarenheter. Och när de släppte sitt debutalbum – A Nest at the Junction of Paths – förra året fick de strålande recensioner, bland annat här i Soundofmusic (recensionen finns här).

Ungefär 80 procent av materialet är komponerat, medan resterande är i öppen form. Materialet skrivs i både noter och i grafiska partitur. Trots det menar Sofia Jernberg att varje musiker ger sin färg till helheten.

– Eve Rissers kompositioner är mycket ljudbaserade. Imitera det här kan hon säga till Kim och David medan hon spelar tic-tic-tic på det preparerade pianot. Men det hela bygger ändå på deras engagemang. Det skulle inte låta så som det gör om vi hade två andra gitarrister, säger hon.

När de nu ska spela live igen kommer det mesta materialet från skivan. Men två nya låtar blir det. En skriven av Eve Risser, vilken Sofia Jernberg ännu varken sett eller hört, och en av Jernberg själv som inspirerats av Ingmar Bergmans så kallade ”dämoner” där texten är på svenska. Till helgen kommer de att träffas och repa in de nya låtarna inför spelningen på Fylkingen på måndag och på Atalante i Göteborg dagen efter.

– Jag satt och tittade på Youtube-klipp med Ingmar Bergman där han talar om sina ”dämoner”, han stavade ju sina demoner ju med ä. Jag har plankat hans text och sätter musik till denna. Eller delar av den, jag kommer inte att hinna med alla demoner, berättar hon.

I Bergmans sätt att prata, där han drar ut på stavelser, stakar sig och mumlar hittar Sofia Jernberg rytmik. Såväl ordens innehåll som talets rytmiska framtoning blir därmed byggklotsar i kompositionen. En form av växelverkan mellan individen Ingmar Bergmans personliga språkbruk och teatermänniskan Bergmans sinne för att lägga ut texten.

– Det är kul att jobba med andras texter. I Paavo skriver jag ju texterna själv, i The New Songs är min tanke att använda andras texter. Det som lockar mig är att få andra perspektiv. Bergmans ”dämoner” är ju hans demoner, inte mina. Och Bergman är en så stor ikon, samtidigt som han här pratar om sina egna rädslor. Det är intressant. Och det ställer ju samtidigt krav på mig – att faktiskt gå in i någon annans värld, säger hon.

Det är inte första gången Sofia Jernberg använder andras texter. På låten ”The Hill” som finns på skivan har hon inspirerats av Mongane Wally Serote, sydafrikansk poet och apartheidmotståndare. Det är inte bara Jernberg som skriver texter. Eve Rissers texter är dock mer abstrakta och handlar mer om sinnestillstånd. Dock fyllda av konkreta instruktioner.

– Ibland ska jag viska, och ibland berättar hon också hur jag ska viska. Och hon kan skugga min text med ljud, exempelvis med en borste som hon drar på pianot. Men jag känner mig aldrig inlåst i hennes kompositioner, jag känner mig fri i det lilla, berättar Sofia Jernberg.

The New Songs har en historia sedan Hagenfesten 2007. Det var basisten och festivalarrangören Joel Grip som tyckte att Sofia Jernberg och Eve Risser borde göra något ihop. Först tog de in den japanska harpisten Seiko Fukushima, sedan några andra harpister. Problem med att få tag i harpister gjorde att de till slut ersatte harpan med två gitarrister. Först David Stackenäs och sedan kom även Kim Myhr in i bandet.

Till hösten återkommer The New Songs med spelningar i Härnösand och Luleå. Dessutom blir det någon spelning i Paris. Ny skiva ligger däremot långt fram i tiden. Kanske i slutet av 2014 eller i början av 2015.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry