Jan Ström om Abdelhaï Bennani

Jan Ström om Abdelhaï Bennani

Publicerad: mån, 2015-08-31 12:59

Jan Ström började samarbeta med Bennani under sin tid på Ayler Records. Efter det gav han ut hela 13 av Bennanis inspelningar på sitt bolag JaZt TAPES och kom att bli den skivbolagsdirektör Bennani främst kom attvända sig till. Här beskriver Ström hur de båda träffades och kom att samarbeta. Texten är skriven 2014.

Av: Jan Ström

Jag träffade första gången Abdelhaï under Vision Festivalen i NYC år 2001. Det var ett kort möte i baren och en vän förklarade att han var en saxofonist från Marocco och boende i Paris.

Som jag förstod det, var han där tillsammans med bassisten Alan Silva som spelade ett par set under Festivalen. Jag är dock osäker på om Abdelhaï spelade eller bara var besökare på Festivalen.

Festivalen 2001 resulterade i två inspelningar på egna etiketten Ayler Records (Sonny Simmons och Jemeel Moondoc) men det dröjde till 2007 innan jag fick kontakt med Abdelhaï genom en demoskiva som damp ner i posten. Resultatet blev en utgivning på Ayler Records, ”There Starts The Future” med de Franska musikerna Benjamin Duboc, b, och Edward Perraud, dr, och den gavs ut under 2008 med en utomordentligt träffande målning av konstnären Åke Bjurhamn..

Skivan fick fyra stjärnor i OJ och vårt sammarbete fortsatte med ytterligare en utgivning året därpå med titeln; ”Inside”. Igen med Duboc på bas men med Didier Lasserre på trummor.

Abdelhaï hade tidigare givit ut skivor under eget namn på Franska etiketter och då vanligtvis i sällskap med basisten/pianisten Alan Silva och gav även ut en egen soloskiva. Alla dessa inspelningar skickade han till mig och hans spelstil satte sig bakhuvudet som en väldigt egen stil och kanske rent av unik.

Av någon anledning fortsätter han att skicka sina inspelningar till mig i stället för att försöka bli hörd och fortsatt utsläppt på större Franska etiketter. Resultatet har blivit utgivningar på min nya etikett JaZt TAPES och fram till nu (november 2014) har vi gett ut 7 stycken inspelningar med musiker som bl.a Alan Silva, William Parker och Benjamin Duboc. De flesta av dessa utgivningar är recenserade på Soundofmusic och finns listade på JaZt TAPES hemsida.

Fler inspelningar är förvarnade varför Abdelhaï´s musikaliska bana fortsätter att dokumenteras på JaZt TAPES. Men det skulle förvåna om inte något större bolag snart ”upptäcker” honom och ger honom en välförtjänt större uppmärksamhet.
Vem vet, kanske till och med någon klubb i Sverige skulle bli intresserad av att få Abdelhaï på sin spellista? Fram till nu har förslagen med Abdelhaï och med Alan Silva som sällskap förklingat obesvarade av kontaktade klubbar.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry