100110

100110
100110
100110.bandcamp.com

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2012-10-25 16:00

Konstnärerna Helena Jureén och Julia Zajac gör en ljudkonst, som är minst sagt suggestiv. Instrumenten är udda: skrivmaskin, elektronik, dragspel.

EP kallar de sin första skiva, nerladdningsbar från 100110.bandcamp.com, men det är 43 dronande hypnotiska minuter. Det liknar mer en transartad noise med tunga industriklanger. En kompromisslös förtätning och förvandling av instrumenten till en visserligen lågmäld men obönhörlig och pockande musik.

Några små figurer dyker upp regelbundet. En lätt knackning, en suck. De gör musiken till ett sätt att iaktta sin egen andning, att drömma utan att somna. Musikerna blir våra guider in i somnambula tillstånd, där skrivmaskinen daskar och river undan alla medvetna hinder.

Det är en mörk musik, men Jureén och Zajac lyckas skapa en stark värme. Den har nog med pulsens envetenhet att göra.
I annan experimentell musik av den här karaktären brukar en distans uppstå mellan lyssnare och spelare, här är det tvärtom. Det känns som att sitta alldeles intill.

Trots trycket är det lågmält. Det är ett mästarprov att hålla intensiteten hela tiden och ändå vara så nära utan att gömma sig. Och lita på varje ljud.

Äntligen går det att lyssna på en av landets intressantaste kombinationer inom ljudkonst eller elektronisk impro eller vad ni nu kallar det. Klangkunst, sound art. Ruskigt bra är det.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry