Agustí Fenández / Niels Lyhne Løkkegaard / Bjørn Heebøll: Amaranth

Agustí Fenández / Niels Lyhne Løkkegaard / Bjørn Heebøll
Amaranth
Hiatus, 012

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2015-08-25 15:37

Trion Fernández / Løkkegaard / Heebøll föddes under Köpenhamns jazzfestival 2014 och Amaranth är deras debutskiva. Det handlar om ganska klassisk fri improvisation där man ger och tar, skriker och viskar, tar plats och släpper fram, och låter känslorna stundom svalla stundom hållas tillbaka.

Løkkegaard har fint sound i altsaxen och låter som allra bäst när han spelar ut ordentligt. Då kommer långa snirkliga linjer som man hoppas aldrig ska ta slut. Fernández är en pianist i Cecil Taylors skola och låter en mängd toner välla fram och skapa block. Men så plötsligt är han inne i pianot och fokuserar på de små ljuden. Men det verkligt fina på Amaranth är Heebølls trumspel. Han tar inte så mycket plats utan skapar små, puttrande ljud som ger den där härliga känslan av att musiken kokar.

Jag kan inte påstå att det här är något nytt. Det är en väl beprövad form och uttrycken känns igen. Men det låter otvunget, de spelar bra och musiken känns ärlig. Kanske behöver trion lite tid att växa. Jag väntar.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry