Altar of Flies Let New Life Rise in the Face of Death

Altar of Flies
Let New Life Rise in the Face of Death
Hästen & Korset 045

Av: Jens Holmberg

Publicerad: tors, 2012-06-28 17:07

Mattias Gustafsson är något av en svensk noiseveteran. Från sin källare i Mjölby skapar han effektiv noisemusik, som ofta skaver och pulserar. Tre av låtarna på CD:n Let New Life Rise in the Face of Death är tidigare utgiven på kassettbolaget Sprachlos Verlag. På skiva får vi ett nytt intro (post Whitehouse Hotell blues) och "Anagrams", där Joakim Nordwall bistår med analogsynt och effekter.

Let New Life Rise in the Face of Death varvar fältinspelningar och kassettmanipulationer med loopar, kontaktmikrofoner och analog elektronik. Musiken rör sig i ett sjudande tillstånd, genom rena utbrott och mer statiska passager. Det är både smutsigt och skinande rent. "Natt vid ensligt vatten" rör sig likt en nattsvart fors vildsint fram under svärmar av surrande mygg och knastret från kläckande sländor.

Ljudbilden är stundtals skrämmande vacker. "Anagrams" däremot börjar i ett statiska pipande, nästan outhärdligt i sin kliniska form, men går sakta över till att vibrera och skimra, likt ett spöke. Knarrande, med dova röster som hörs i bakgrunden. Jagar på. Verkningsgraden i medvetandet är hög och sinnesbilderna ter sig plötsligt vaga i konturerna. Precis som det är en tjusig avslutning är också här det organiska uttrycket dras till sin spets. Musiken kryper långt in under skinnet och i mitt medvetande kastar Mattias Gustafsson långa och dunkla skuggor. Det är närgånget och bitterljuvt, precis som bra noise ska vara. Altarhuset i Mjölby, en säker giv.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry