Altar Of Flies

Altar of Flies
Altar of Flies
IDEAL 116

Av: PM Jönsson

Publicerad: tis, 2014-12-02 23:14

Lockande skivomslag. Några barn som har på sig masker. Miss Piggy, en dödskalle med solglasögon, indianer. Bilden är tagen av Åke Gustavsson i Mjölby 1981 och eftersom Altar of Flies heter Mattias Gustafsson och bor i Mjölby tänker jag att bilden kommer från en släktsammankomst även om efternamnen stavas annorlunda.

Sex spår, inspelade med magnetband, fältinspelningar och elektronik. Mattias Gustafsson verkar – precis som många andra noisemusiker - vurma för magnetband, han har ett kassettbolag, Hästen & Korset, som bland annat har gett ut samlingar under namnet Tapeworks där de medverkande artisterna på något sätt arbetar med magnetband.

Jag placerade Altar of Flies i noisegenren, men är inte helt tillfreds med det eftersom den namnlösa iDEAL-skivan vill någonting annat än att vrida upp volymen och skaka om på det sättet. Det jag hört tidigare av honom – bara en promille av alla släpp på olika små lablar, den förra iDEAL-plattan, något på Release The Bats, albumet Female – har varit hårdare. Det finns inslag av ren noise, feedback, men ofta handlar musiken om små rörelser, förskjutningar, fantasieggande småljud.

Musique concrète, med rötter i noise, kanske man kan säga. Jag hade gärna hört att de vanliga noiseinslagen helt skalats bort. Fastnar i samspelet med tystnaden, hålrummen, snedvridna röster, förvrängda detaljer, skrap och en enkel, ilande ton.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry