anbb Mimikry

anbb
Mimikry
Raster-Noton r-n 121

Av: Mats Almegård

Publicerad: lör, 2010-10-30 21:10

Samarbetet anbb har ett stort problem. Eller fördel om man så vill. Blixa Bargelds helvetesvrål och viskande raspiga röst tar alldeles för mycket plats. Är man alltså sugen på en Blixa Bargeld-soloplatta kompad av Alva Noto är detta säkert ett album att älska. Men om man – som jag – hellre skulle sett mer av Alva Noto, blir det lite tunt. Detta var problemet redan med EP:n Ret Marut Handshake som släpptes tidigare i år.

Mimikry ingår fyra av fem låtar från EP:n. Det ger sex nya låtar. Inledande "Fall" startar med Bargelds signaturskrik för att sedan dämpa sig i tonalitet. Det blir viskande röster, mer skrik och lugn elektronik som ligger som ett tunt flor i bakgrunden. Det låter som en mer elektronisk version av "Fünf auf der nach oben offenen Richterskala". I min bok ett av Neubautens bästa album. Trots det ingen anledning att göra om bekantskapen mer än 20 år senare.

"Once Again" börjar bra. Alva Noto känns igen från sin Trans-serie. Full elektronisk attack med sprakande ljud och knastrande urladdningar. Återigen hade jag dock klarat mig utan Bargelds sång som mässar ”once again” om och om igen.

Skivans starkaste spår är hyllningen till Berlins technotempel Berghain. Låten "Berghain" är precis så suggestiv och skrämmande precis som byggnaden själv kan verka från avstånd. Sedan ett fullständigt kaos när man släppts förbi dörrvakten. Här fungerar Bargelds sång och Alva Notos kaostechno utmärkt tillsammans.

Ett album som är bäst för riktigt inbitna Bargeld/Neubauten-fans helt enkelt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry