Anders Nilsson Night Guitar

Anders Nilsson
Night Guitar
Sound at One (S@1 107)

Av: Jens Holmberg

Publicerad: tors, 2012-06-14 20:09

Soloalbum har alltid intresserat Anders Nilsson. I konvolutet till Night Guitar nämns John McLaughlins My goals beyond och Sonny Sharrocks Guitar som inspirationskällor. Men även mindre profilerade solister som basisten Ken Filiano och gitarristen Raul Björkenheim, vilka han dessutom spelat tillsammans med.

Uppvuxen i Sverige flyttade Anders Nilsson till New York 2000 och är idag en etablerad musiker på stadens jazzscen. Soloskivan Night Guitar beskriver han själv som hundra procent Gibson Les Paul och den är arrangerad kring instrumentets tonvariationer. Nilsson arbetar sig igenom såväl jordig blues, malande metal som friformsfräs med van hand. Atmosfären är mörk och genom arrangemangen löper en nervig spänning.

Det är mycket lager på lager, vid ett tillfälle smälter tretton gitarrslingor samman i ett enda stycke med en imponerande klarhet. Det finns också försonande drag i musiken och Night Guitar skulle lika gärna kunna vara ett soundtrack till en film noir. Det är en fin skiva, trots att det stundtals blir väl mycket gitarrbrilljerande. Kanske är det Nilssons fascination för Yngve Malmsteen som lyser igenom?

Men det är snabbt glömt och avslutande "The Journey Beyond" sammanfattar väl Anders Nilssons begåvning som gitarrist. Det är melodramatisk och gränsbrytande på en och samma gång och gitarren berättar ett fängslande öde med knivskarp detaljrikedom.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry