Andrea Belfi: Knots (Die Schachtel)

Andrea Belfi
Knots
Die Schachtel Zeit 06

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tis, 2009-10-06 21:57

Häromåret släppte Andrea Belfi ”Between Neck and Stomach” på det svenska skivbolaget Häpna. Häromveckan spelade han på Ugglan II-festivalen på Mosebacke i Stockholm. Nu kommer hans nya skiva på det italienska bolaget Die Schachtel. 26 minuter av trummor och elektronik där han placerar sig i en egen och mycket intressant musikalisk värld som mig veterligen har få direkt jämförbara föregångare.

Det är i sammanvävningen av de torra ljuden från trummorna och hans varma omfattande elektroniska ljud som storheten träder fram. Polyrytmiska figurer spelade på hårt stämda skinn får en torr och distinkt prägel som kontrasterar de varma spännande sjoken av keyboardliknande ljud. Det är spännande men anspelar inte på det skrämmande utan ger hintar om det okända, det osedda. Det är lätt att bara sugas in i ljudbilden och vara kvar, lyhört lyssnande åt alla håll. Trots det är det väldigt enkelt; rytmer på skinn, eller på cymbaler som ger gamelankänsla och loopad eller utdragen elektronik.

Trummorna är lika mycket rytm som melodi – men avskalade och tillbakahållna. Belfi stoppar framgångsrikt den högst närvarande kraften och tillåter den inte att ta över. I stället bygger den upp spänningar som gör musiken väldigt levande och magnetisk.

Sista delen i den fyrdelade sviten är fenomenal. En takt på trumset möter loopad sorg och de bägge dras ut på längden, delar rum med hackande syrsor, ensamma pianotoner som samlas ihop till spridda ackord och borduntoner. Rekommenderas!

(Publicerad 2008)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry