Andrea Neumann: Pappeltalks

Andrea Neumann, Ivan Palacký
Pappeltalks
Uceroz 01

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tors, 2009-11-05 18:38

På Pappelallee 5 i Berlin händer ständigt märkliga saker. I samma trappuppgång bor Axel Dörner, Andrea Neumann, Magda Mayas och Tony Buck. Neumann påminde oss ju om detta i en av hennes senaste utgåvor, ”Innenklavier”, där grannarnas göranden och låtanden spelade en viss roll för ljudbilden.

På denna märkliga skiva har hon fått besök av Ivan Palacký från Brno. När hon bänkat sig vid sitt inside piano, har han riggat upp och förstärkt en stickmaskin av märket Dopleta 160.

Tillsammans gjorde de fem stycken Pappeltalks, ett slags lågmälda samtal via de udda instrumenten. Ljuden svirrar och susar ganska dämpat. Jag tror knappast att de den där dagen i september 2006 störde någon av de musikaliska grannarna. Palacký drar igång repetitiva ljud, snurrande rörelser, metalliska klanger. Neumann är som alltid mästerlig i sitt passningsspel; hon punkterar, förstärker och bryter ibland igenom med överraskande tonbildningar. Där finns vaksamhet in i de minsta mikrotoner. Ljudbilden är alltid föränderlig och överraskande. Ingenting av den vanliga reduktionismens sjukdomar drabbar denna fräscha musik.

Skivan är en specialutgåva i 60 exemplar. Fodralet är specialgjort av de tjeckiska formgivarna i Hubero Kororo. Då albumet öppnas uppstår plötsligt en förunderlig bild på framsidan, som är olika i varje exemplar.
Det är på alla vis en skiva som visar var skåpet ska stå!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry