Andreas Bertilsson: Det fysiska och det psykiska (Komplott)

Andreas Bertilsson
Det fysiska och det psykiska
Komplott Escudre14

Av: Jens Holmberg

Publicerad: lör, 2009-10-10 23:39

”Det fysiska och det psykiska” är fascinerande. Det är en skiva som kryper sig allt närmare för varje gång jag lyssnar. Långsamt låter den mig nyfiken komma närmare. Sakta, sakta. Trots att den inte är lika abstrakt som fjolårets ”Paramount”. Men jag ger mig till tåls och efter otaliga lyssningar finns den där, den musikaliska storheten som kan slå hål på vardagen.

Andreas Bertilsson varvar elektronica och vardagsminimalism med jazztradition. Det är avvägt och vackert, särskilt i sällskap med Thomas Öberg och Sofia Dahlgren, som lämnar starka avtryck lindade i en poetisk, blågul, språkdräkt. ”Vi åkte fort genom öknen med kanariefåglarna runt höften” tar oss med på en osannolik resa, samtidigt som den delger oss att själva berättandet är viktigare än sanningshalten. En tanke som leder rätt ned i det moderna samhällets höras-synas-hysteri. Sofia Dahlgrens vardagligt allvarsamma röst sveps in i svala akustiska vindar och något påträngande vackert uppstår.

Sällan låter skånska så härligt som i Thomas Öbergs mun. På ”Blommor och utslagna” flyger tungrots-r och diftonger högt över språkets alla fallgropar i ett uttrycksfullt tillstånd. Vardagspoetiskt bestyckat och i full kontakt med den akustiska musiken. Andreas Bertilsson skapar musik som är sällsamt vacker, och som allra vackrast blir det i sällskap med Thomas Öberg och Sofia Dahlgren. Präglade av rösternas variationer blir ljudlandskapen fängslande och fantasifulla, fulla av mening – och redo att utforskas.

(Publicerad 2008)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry