Anthony Braxton: Ensemble Montaigne (bau 4) 2013

Anthony Braxton
Ensemble Montaigne (bau 4) 2013
Leo Records, CD LR 684

Av: Per-Åke Holmlander

Publicerad: tors, 2013-10-31 12:11

I mina öron är detta väldigt ”traditionell” nutida musik och det känns numera som att det går många många liknande på dussinet. Alla eventuella utstickande spår av att en improvisationsmusiker komponerat detta är inte många. Allt – komposition och den improvisation som jag hör – är väl integrerad. Helt i tidens anda med andra ord. Men å andra sidan så har ju Anthony Braxton rört sig i dessa båda världar ända sedan sent 60-tal.

Det är ett mastigt stycke musik på dryga 50 minuter i en följd – composition no 174 + 96 + 136 + 94 + 98 + 193 + language music – och var det ena stycket börjar eller slutar låter sig inte lätt uthöras. Detta framförs av Ensemble Montaigne. En tio personer stor kammarmusik- ensemble med fem stråk (stråkkvartett + kontrabas) och fem blås (blåskvintett) från Lucern/Luzern i Schweiz. Gruppen leds av Roland Dahinden, schweizisk trombonist, dirigent och tonsättare som varit Braxtons assistent på Wesleyan University under tre år.

Det är fantastiskt spelat och bra skrivet, inte tu tal om det, men musiken berör mig aldrig. Musiken är komplex och väldigt svår att spela enligt skivbolagets hemsida. Och…??? Nåväl och hurusom.
Resultatet blir en ganska kompakt, odynamisk och intensiv nutida ”nutida kammarmusik”. Tyvärr!!!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry