APUH!: Två

APUH!
Två
Pälsrobot Records, PRCT005

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: mån, 2015-09-28 10:49

Förra året slog APUH!s debutskiva Ett ner som en liten jazzbomb. Spelglädje, nyfikenhet och en stor portion musikalitet gjorde skivan till ett fint tillskott till den unga svenska jazzscenen. Nu är det dags för trions uppföljare som naturligtvis fått titeln Två.

APUH! är roliga. De har snappat upp 2015 års formattrend och släppt inspelningen på kassettband (och för säkerhet skull digital nedladdning). Det är charmigt och lo-fi, och soundet är verkligen retro, ett steg tillbaka från vår hi-fi-nördiga nutid.

Musikaliskt har det dock skett en utveckling, både individuellt och som trio. Adrian Åsling Sellius har verkligen fått kött på benen och hans altsax är riktigt bra. Väs, fräs, cirkelandning, långa snirkliga linjer och skrik, allt spelas med pondus. Trummis Hampus Öhman-Frölund groovar lite försiktigt och lever i sin egen värld, det är roligt att lyssna på, och medan Mats Dimmings kontrabas är bra och med fint tryck känns hans pianospel lite krystat.

Som trio är de mognare och låtarna är mindre yviga. Det som slår mig är att de har blivit mindre jazziga. Det blir lite folk, lite latin, något afroinspirerade beat och mycket impro, men den energiska jazznerven som fanns på Ett är nu borta. Jag saknar den. För trots att det fanns sökande uttryck tidigare också så är tonen nu annorlunda, det har blivit lite tyngre, lite allvarligare. Men samspelet finns där, kanske ännu tajtare än på Ett.

APUH! har vuxit. Blivit tonåringar. De slits mellan barndomens lekfullhet och vuxenlivets allvar. På Ett var de glada och bekymmerslösa, på Två är de frågande och sökande. Vad är meningen med allt? Var är min plats i världen? De söker svaren i musiken.

Trots att jag saknar lekfullheten så är Två ändå intressant. APUH! är en trio som verkligen spelar ihop och njuter av det. Deras spelglädje, skicklighet och finurliga upptåg gör det svårt att värja sig. De fortsätter att går sin egen väg. Vad kommer härnäst?

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry