Arve Henriksen: Places

Arve Henriksen
Places Of Worship
Rune Grammofon RCD 2147

Av: Elias Hillström

Publicerad: ons, 2013-10-16 14:17

Det finns en nästan övertydlig andlighet i Arve Henriksens konstnärskap. Låttitlar, omslag, takt, ton och produktion blir ibland lite för mycket helt enkelt. Ibland känner man sig närmast inknuffad i det där högtidliga, sakrala hörnet. Vid tillfällen ger det dock mersmak. Rätt del av musiken vid rätt tillfälle kan vara ganska oslagbart i sin genre. Arves andlighet har också en lekfull, livsbejakande, sprudlande sida som öppnar upp och skapar andningshål.

Arves lätt Hassell-anstrukna trumpet är fortfarande i centrum. En trumpet som verkligen pratar med lyssnaren. En trumpet man undrar över. Till det en produktion som för tankarna till vissa sena David Sylvian-plattor (Nine Horses-plattan exempelvis), vissa Stina Nordenstam-skivor. Och visst ibland någonting av Enya också. Inte nödvändigtvis någonting dåligt.

Men ändå - ju mer jag lyssnar - det blir ibland, trots allt, lite enahanda, lite skvalpigt och fluffigt. En klibbig new age-känsla tar i vissa stunder över, som kan vara svår att sen kasta av sig. Arves trumpet i ett råare, friare sammanhang vore mer spännande. Mer Blind Willie Johnson och Albert Ayler istället för Sigur Ros och Björk, om man får drömma.

Låtarna med sång har jag också ett ambivalent förhållande till. Där blir det också lite mycket. Samtidigt som det lyfter helheten, skapar dynamik, lägger till personlighet. Och han har en speciell röst, helt klart. Får känslan av att Arve Henriksen, i sitt sökande, leker med andliga klichéer och stämningslägen. Utforskar. Ibland hittar han verkligen någonting. Det kan vara värt att lyssna ytterligare en gång.

Omslaget med sin upplysta skog, och gotiska typsnitt, påminner om nåt gammalt black metal-omslag. Och visst!, kanske är det så man ska uppfatta Arve - en ut-och-in-vänd Burzum, ett liknande desperat sökande efter nästa dimension.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry