Attacca O’ the Emotions!

Attacca
O’ the Emotions!
Schraum 15

Av: Magnus Nygren

Publicerad: ons, 2012-09-12 15:35

Det lilla Berlinbaserade skivbolaget Schraum jobbar i maklig takt. Sedan starten 2004 har det gett ut 15 titlar, det fåtal jag har hört har alla varit intressanta. Så även trion Attacca från samma stad bestående av Matthias Müller på trombon, Dave Bennett på gitarr och Axel Haller på bas. De bygger de improviserade låtarna tillsammans, utmanar instrumentens klangfärger – arbetar med ljud snarare än toner. Brus och svischande ljud har en märkligt stor plats med tanke på att alla instrumenten är akustiska.

Men det i sig är ju inte något nytt, viljan att få det akustiska att låta elektroniskt har ju varit tydlig på Berlinscenen i många år nu. Den ljudliga rikedomen är dock uppenbar. Jag har ingen aning om vilken bakgrund de tre har, men framförallt den tjutande gitarren och basen för tanken till en rockorienterad bakgrund, även om musiken de spelar har litet med rock att göra.

Det hindrar inte att de 10 förhållandevis korta låtarna är sammanhållna. Matthias Müllers trombon är mycket spännande och han trakterar den på ett okonventionellt och intressant sätt. Luftflödena bildar susningar och svoschanden. Då och då träder dock den traditionella klangen in, som i ”It happened when the sun fell”, där den är rent dronande.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry