Autechre Oversteps

Autechre
Oversteps
Warp Records WARP210

Av: Mats Almegård

Publicerad: fre, 2010-02-19 02:52

Ända sedan debutalbumet Incunabula 1994 har Autechre hyllats, älskats och allmänt ansetts vara ett av de elektroniska musikens mest intressanta namn. Inte så konstigt med skivor som Tri Repetae och tolvor som Gantz Graf under bältet.

Allvarligt skadade beats som snubblar fram i en stålgrå musikalisk omgivning kombinerat med glittrande melodislingor har blivit duons signatur. Men under senare år har de ljuva melodislingorna fått stå tillbaka för en mer aggressiv frontalattack. Untilted (2005) och Quaristice (2008) drev den linjen till perfektion. Dessvärre gjorde det också att en del av Autechre gick förlorat för mig. Hårdhet utan någon mjuk kontrast blir sällan intressant, utan just bara hård. Så även om de frivoltande beatsen var intressanta lyckades de inte riktigt göra de saker som tidigare Autechrealbum varit så bra på.

Därför är det med stor lycka jag lyssnar på fantastiska Oversteps. Vissa kommer att säga att Autechres nya album är trist för att det saknar de mest utmanande rytmkonstruktionerna. I det andra fallet kommer de att ha rätt: rytmerna är nedtonade, ligger långt bak i ljudbilden och spelar en förvånansvärt liten roll i sammanhanget. Men trist? Nej. Oversteps är ett magiskt album som fortsätter trollbinda och visa upp nya detaljer efter både 10 och 15 lyssningar.

Stycken som "Known(1)" skiner skarpt. Det handlar om klassiskt inriktad elektronisk musik som lånar referenser och klangbilder från österländsk musik. Allt kört genom den stora Autechremixern som garanterar att även de vackraste ljuden kommer ut som skorrande små soniska monster. Skevt, kantigt, fult och oemotståndligt vackert på samma gång.

Rytmerna är nu inte helt frånvarande. "QPlay" är ett exempel på en låt som bärs fram av en trevande rytm. Men den hamnar inte längst fram. Snarare är den ett av flera element som samverkar till en disharmonisk harmoni – en beskrivning som känns rätt pinsam i text, men tro mig. Det är så den här musiken fungerar.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry