The Big Eyes Family Players Do the Musiking

The Big Eyes Family Players
Do the Musiking
Pickled Egg Records 61

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: tis, 2009-11-10 11:49

Jag har länge följt Leeds/Sheffield-baserade Big Eyes med ett förhållandevis stort intresse eftersom deras blandning av melodramatisk folkmusik, drömsk experimentalism, mörk kammarmusik och tårdrypande melankoli ofta slagit mig som det ultimata soundtracket till en alltför blöt och känsloladdad pubrunda på egen hand.

Denna komplext orkestrerade (gitarr, banjo, cello, orgel, dragspel, harmonium, fiol, trummor, klarinett, harpa, piano och mycket mer) och långsamt flytande skiva är sannerligen inget undantag. Den tar avstamp i samma melankoliska, strängbaserade tradition som tidigare men kryddar den med ett antal gästspelare såsom Rachel Grimes (Rachel’s), Jeremy Barnes (A Hawk and A Hacksaw, Bablicon) och Suzy Mangion (George, Piano Magic). Det ger hela anrättningen en variation som ingen av bandets föregångare klarat av att erbjuda.

29 låtar som klockar in runt sisådär 78 minuter är kanske lite väl mycket av det mörka och hallucinatoriska på en gång men eftersom ”Do the Musiking” ständigt är i rörelse och är så pass varierad lyckas man mot alla odds knyta ihop säcken på ett förtjänstfullt sätt. Det här är egentligen inte musik som ska spelas på våren men den regntunga, dimhöljda vy som känntecknar dagens utsikt från vardagsrummet känns som en perfekt inramning till en mycket vacker, dyster och sparsmakad skiva.

(Publicerad 2006)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry