BJNIlsen & Stillupsteypa: Passing out

BJ Nilsen & Stilluppsteypa
Passing Out
The Helen Scarsdale Agency 013

Av: Magnus Nygren

Publicerad: mån, 2009-10-05 00:52

Den tredje och avslutande akten i svenske BJ Nilsens och islänningarna Helgi Thorsson och Sigtryggur Berg Sigmarsson i Stilluppsteypas svit där de omformar den nordiska fyllan till ljud. En låt om 60 minuter döpt till ”Scandinavian Tourist”. Med på festen finns även Oren Ambarchi på maraccas (!) och Leif Elggren med röst.

Den dimmiga verkligheten som uppenbarar sig på föregångaren ”Drykkjuvísur Óhljódanna” är sedan länge passerad. Nu finns knappt längre något medvetande – mestadels är det ett mörker och en ogreppbar ångest som rör sig långsamt med plötsliga kast in i krympande bubblor.

Scenariot spelas upp med elektronik och fältinspelningar. Vad som är vad kan man svårligen höra. Enligt pressmeddelandet är det förvrängda ljud av snö och is, spektrala gitarrer, röster och spöklika radioinspelningar. Effekten är en lång lågfrekvent och något föränderlig drone – påträngande och kall – som fylls i av en uppsjö av skrapande, ringande, hemska, vibrerande och ogästvänliga ljud.

Att lyssna i 60 minuter blir i mesta laget. Men jag kommer inte ifrån att det i denna allt annat än publikfriande musik finns en dragningskraft. Ibland är den till och med vacker. Jag kommer dock inte att spela skivan ofta – däremot tänka på den. Det är viktigt att tillåta sig använda musik på det sättet – som tankebärare, som minne, som referenspunkt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry