Blandade artister: Gold Leaf Branches

Blandade artister: Gold Leaf Branches
Blandade artister: Gold Leaf Branches
Digitalis Industries Comp 001

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: fre, 2009-10-30 02:09

Tulsa, Oklahoma-baserade Digitalis Industries är ett av de allra mest spännande och dessutom produktiva skivbolag som uppstått under 2000-talet. Digitalis kan förenklat sägas fokusera på alla former av fragmentarisk psykedelia, experimentell folk, lågmäld drone och inte minst genreöverskridande improvisation ofta klädd i ett vagt skimmer av naturens mångfald och prakt. Denna bredd visar sig även geografiskt då man ståtar med släpp från såväl olika delar av USA, England, Australien, Finland, Nya Zeeland, Irland, Holland, Belgien som Polen.

Det är svårt att tänka sig en bättre introduktion till vad Digitalis håller på med än denna trippel CD som på ett föredömligt sätt täcker in i princip alla de fält som bolaget och dess systerbolag Foxglove någonsin försökt sig på. Det är i princip en omöjlig uppgift att lyfta fram specifika spår från de 59 artister som finns representerade här, eftersom det är helheten som gör att denna samling sträcker sig långt mycket länge än vad som är brukligt i en tid då det blir allt vanligare att släppa intetsägande och i grund och botten onödiga samlingsskivor. Kanske är det den grundmurande respekt som alla inblandade artister känner för Digitalis som gör att vi i princip inte erbjuds ett enda spår som upplevs som överblivet eller ofärdigt material. I många fall är det i stället frågan om en imponerande givmildhet då klassen på musiken är väl i paritet med artisternas egna släpp.

Inledning av första skivan sätter minst sagt standarden för resten av denna samling med Six Organs of Admittances vagt böjda folk, finska Kuupuus trasiga psykedelia, australiensiska Stuart Busbys effektdränkta trumpetprocessioner, Hala Stranas moderna, improviserade tolkning av Östeuropeisk folkmusik och det multiinternationella (Australien och USA) samarbetsprojektet Alligator Crystal Moth. Detta projekt förenar Digitalis bolagsboss med Michael Donnelly, förgrundsfigur i det vissa kretsar extremt uppskriva mymwly-kollektivet. Detta kollektiv finns här bland annat representerat av förnämliga Brothers of the Occult Sisterhood, Soarwhole, Snowfoxx, 6majik9 och Terracid. Mer kända bidragsgivare är Charalambides (Kranky), Marissa Nadler (Eclipse), Lau Nau (Locust Music), Nick Castro (Strange Attractors Audio House) och Hush Arbors (Digitalis).

Sammanfattningsvis erbjuds vi en nästan övermäktig dos kvalitetsmusik med kraftfullt visuella karaktärsdrag. Trolska dagdrömmar ersätts av mer melodibaserade avsnitt men oavsett fokus kommer varje enskilt spår laddat med personliga, kärleksfullt vävda ljudtapeter som är och förblir oemotståndliga. Strålande!

(Publicerad 2005)

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry