Boghossian + Rowe, Wastell

Hervé Boghossian / John Tilbury / Mark Wastell
Archi.Texture Vol 1
Cathnor Recordings Cath001
Keith Rowe / Mark Wastell
Keith Rowe / Mark Wastell
Confront Performance Series 02

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tis, 2009-11-24 10:45

Den gemensamma nämnaren för dessa två skivor är den brittiske musikern Mark Wastell, ursprungligen cellist men som har blivit alltmer mångfacetterad med åren. I början av detta år gästade han bland annat Idealfestivalen i Göteborg med tam-tam, en form av gong-gong. En helt fantastisk konsert!

Formen för ”Archi.Texture Vol 1” är ganska rolig. Lite av 1+1=3. Pianisten John Tilbury och Mark Wastell (här på cello) spelar varsin 20 minuters komposition som Hervé Boghossian behandlar digitalt. På komposition nummer tre har Boghossian satt samman de båda inspelningarna till ett stycke, utan alltför mycket ytterligare datorbehandling. Han uppmanar också lyssnaren att skapa en egen komposition av de båda originalkompositionerna.

John Tilburys bidrag är en suggestiv mastodont. Uttrycket är minimalistiskt med toner från det låga registret inbäddade i mystik. Det är dovt och konturerna i de enskilda nedslagen suddas ut medan tonerna växer fram i mörkt långsamt eko (antagligen påbackat av Boghossian). Uppfyllande och stämningsfyllt.

Mark Wastell bygger snarare på det gälla i sin monotona drone. Med en långsam andningssekvens i 20 minuter leder Wastell in mig i en ganska rofylld sinnesstämning, som dock framgångsrikt störs något av oron från den gälla tonen.

Även om de båda bidragen är väldigt tilltalande i sig växer det ordentligt i den tredje kompositionen. Tilburys och Wastells spel passar märkvärdigt bra ihop. Det dova mot det gälla ger mervärde. Boghossian lyckas föra samman deras spel på ett sätt som får det att låta som en duo i realtid. Strålande!

”Archi.Texture Vol 1” är den första av tre volymer där Boghossian (som tidigare gett ut bland annat på tyska Raster Music) lyfter fram olika instrument från olika traditionella musikstilar. Denna gången på instrument från den nutida musiken. Syftet är att han vill fokusera på utvalda instruments strukturella (”textural”) kvaliteter.

Även duon med Keith Rowe och Mark Wastell handlar om att forma ljudliga strukturer. Rowe på gitarr och elektronik och Wastell på ”amplified textures” (antagligen lite av varje) och elektronik. Under 30 minuter formeras en ljudlig konsistens byggd på ihållande brus, pulser, skrap, drag, strömmar och ett och annat sprätt. Det är industriellt. Densiteten förändras. Det är noise, men inte av den högljudda sorten. Men tyvärr når de inte fram, det känns som att de inte riktigt hittar varandra, även om det växer något mot slutet.

(Publicerad 2006)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry