Bonnie "Prince" Billy Letting Go

Bonnie "Prince" Billy
Letting Go
Drag City DC420/Domino wig182 (Border/Playground)

Av: Ulrika Revenäs Strollo

Publicerad: tis, 2009-11-24 10:48

“Love comes to me” sjunger Bonnie Prince Billy (aka Will Oldham) och det är vackrare och vemodigare än någonsin. Inledningsspårets första sekunder är näst intill magiska - klassiskt med svajande vibrerande stråkar åtföljt av ett lågt kort hummande; en inledning, på en förövrigt bedårande låt, som heter duga!

På nya albumet ”The Letting Go” hör man visserligen fortfarande samma lågmälda, akustiska lo-fi-country som tidigare, men skivan är inte lika mörk som mästerverket ”I See a Darkness” (1999), snarare känns ”Ease Down the Road” (2001) närmare i både känsla och ton; här ger Oldham på ett märkvärdigt sätt ett mer harmoniskt intryck, de vackra stråkarrangemangen ger hela materialet ett romantiskt och samtidigt skörare, smärtsammare tonläge än tidigare.

Tillsammans med Dawn "The Faun" McCarthys ljuva och ibland något vridna, skeva och ständigt närvarande röst (som närmast får mig att tänka på Beth Orton) skapas en säregen och ny stämning i ett annars så välkänt ljudlandskap: en sagoklingande folkviseton. McCarthys röst fungerar som en fantastisk kontrast, ett komplement till Oldhams mer slappa sångstil, vilket skapar en spänning i låtarna som gör dem speciella och älskvärda.

”The Letting Go” skulle kunna vara ett något gladare, öppnare syskon till Palace Musics “Arise Therefore” från 1996. Oldhams röst är inte heller lika manierat Neil Young-härmande som tidigare, utan har ett mer bluesigt/souligt anslag, varmare, nästan som en skevare, mer laid-back version av Sting (!).

Texterna på albumet genomsyras, inte helt överraskande, av en stark känsla och längtan efter närhet, intimitet och gemenskap, av den rent fysiska närvaron - men också frånvaron - av någon annans kropp och själ, och av en sorts tacksamhet gentemot den älskade: “Thank you for not letting go of me when I let go of you.”

(Publicerad 2006)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry