Brian Eubanks / Stéphane Rives: fq

Brian Eubanks / Stéphane Rives
fq
Potlatch, P215

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: mån, 2015-09-28 11:02

Man måste respektera en musiker som Stéphane Rives. Det är få som lika helhjärtat gått in för sin grej. Han spelar sopransaxofon som ingen annan tidigare gjort och ifrågasätter allt som har med ljud, musik och konstnärliga ideal att göra. Han monterar ner allt i dess beståndsdelar och sätter ihop det i ett högfrekvent tjut som vänder ryggen till allt vad konventioner heter. Hans soloskiva Fibres (även den på Potlatch) är en impromilstolpe och en modern klassiker.

På skivan fq slår sig Rives samman med amerikanen Brian Eubanks som här arbetar med elektroniskt genererade frekvenser. Hans sinustoner och rundgångar är ofta skärande höga och han är också ganska extrem (hans senaste soloskiva Bornholmer Suite (Nueni Recs.) är mycket farlig för hörseln). Hur går det då när dessa två fanatiker sammanstrålar? Jo, det blir musik. Vacker musik.

Rives och Eubanks fokuserar på frekvenser och hur dessa interagerar, överlappar och/eller krockar. Det är gjort med små medel, men samtidigt finns det utrymme för en mängd uttryck och musiken är ständigt varierad, stundtals dramatisk och ofta vackert skör.

Rives är fantastisk eftersom han både har det elektroniskt klingande soundet men även improvisatörens fingertoppskänsla gällande riktning, placering av ljud, pausering och kontrast. Eubanks är kanske stundtals lite het på gröten, vräker ur sig onödiga ljud som stör riktning och fokus. Men på det hela taget är fq ett mycket bra elektroakustisk verk i vilket det finns en hel värld att upptäcka.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry