Brötzmann / Mangelsdorff / Sommer Pica Pica

Brötzmann / Mangelsdorff / Sommer
Pica Pica
Atavistic / Unheard Music Series ALP258cd (Border)

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tis, 2009-11-24 10:50

Saxofonisten Peter Brötzmann är tveklöst ett unikum inom den europeiska frijazzen. Trots en diger bunt ur hans makalösa katalog i skivhyllan hittar jag ständigt nya fantastiska inspelningar. Nya konstellationer, nya stämningar i en trots allt varierad karriär. Även om jag älskar hans kompromisslösa hårda spel som river upp allt som kommer i dess väg, har han också en mjukare sida, lyrisk på ett alldeles eget vackert sätt.

Denna sida dyker upp titt som tätt på denna cd-utgåva av ”Pica Pica” som är inspelad på Jazzfest Unna 1982 i den tyska staden med samma namn och ursprungligen släppt på FMP 1984. Mellan partier med ”grisen skriker” dyker det upp partier där han med lätta fingrar vibrerar fram mjuka toner, eller håller i fasta toner till de klingar av.

Trumslagaren Günter Sommer sätter snabbt den rytmiska grunden och placerar ofta sitt spel på pukorna i ett förhållandevis jämnt tempo, ibland nästan lite avvaktande. I den andra av två långa låtar (det finns även en kort tredje) spelar han till och med en melodisk rytm. Trombonisten Albert Mangelsdorff å sin sida håller sig ofta till korta toner med mjuka konturer. Lite uppnosigt, buttert och klagande.

Tillsammans bildar de en trio i högform där tre säregna röster skapar en underbart medryckande musik.

(Publicerad 2006)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry