Built to spill - There is no enemy

Built to spill
There is no enemy
ATP Recordings 37

Av: Maria Eriksson

Publicerad: tors, 2010-02-18 21:30

De var ett av 90-talets mest intressanta low fi-band och jag och mina kompisar satt närmast tårögda och lyssnade till det som kallas musikmagi. Doug Martsch spröda röst sjöng om det lilla som ändå är värt att skriva en sång om, ”I can´t get that sound you made out of my head. I can´t even figure out whats making it” (”I Would Hurt A Fly”, ”Perfect From Now On”).

I all sin enkelhet satte de ord och musik på min tonår, men det var länge sen. Jag var nästan lite osäker på om de fortfarande existerade. Men det gör de med besked!

Då jag fick ”There is No Enemy” i handen var det faktiskt utan några stora förväntningar då bandet inte släppt så mycket och framförallt inte släppt något i samma klass som 90-tals skivorna. Men den visade sig vara helt obefogat. Det här är en jubelskiva!

De fuzziga och lekfulla gitarrerna dansar kring Martsch raka melodier. Det är indiejam med fokus och sprudlande energi. I låten ”Life´s a dream” leker de med körer och blås vilket känns extremt ovanligt för att vara dem. Låten mynnar ut i ett klassiskt indiegitarrsolo som man aldrig vill ska ta slut för att sedan tas upp av körer och blås.

Lyssna på texterna! Jag tänker inte citera här för varenda ord känns som att Martsch har nåt viktigt att berätta. Som om hans liv tagit en ny vändning. För det är så det känns med Built To Spill när de är som bäst, som att texterna och musiken är viktiga funderingar kring en människas liv som vi får ta del av. Kanske skulle man kunna kalla det autencitet.

Varenda låt känns angelägen och skivan håller hela vägen ut. Built to spill är tillbaka med vitalitet och spelglädje!

Lyssna också på ”Perfect From Now on” och ”There´s Nothing Wrong With Love”.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry