Carsten Dahl Dreamchild

Carsten Dahl
Dreamchild
Storyville 101 4277 (Plugged)

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tors, 2013-02-07 23:29

Med soloalbumet Dreamchild öppnar den danske pianisten Carsten Dahl dörrar till drömmarnas värld. På glänt står de där och min lockelse att träda in är mycket stor. Väl därinne finns improviserade rum som genomsyras av naivistisk nyfikenhet och stor ärlighet. Med sin repetitiva melodi gör det 24 minuter långa och inledande stycket ”Dreamchild #1” världen större. Det är märkligt ändå att man med så små medel kan göra så mycket. Små variationer av den upprepade melodiska slingan, några drag på en ”arco contrabasso”, med pedalen frigjorda dämmare för att låta klangerna från pianot bre ut sig i tid; allt bidrar till den öppenhet som stycket visar.

I sin upprepade struktur finns ett närmande till den repetitiva minimalismen. Det återkommer på flera låtar. Och det är i dessa jag framförallt fastnar. Ser jag till skivan som helhet finns dock ett både och. På många stycken hamnar Dahl i ett alltför romantiskt tillstånd. Om än mycket välspelat tappar jag intresset i dessa.

Sympatiskt bjuder han in sina två döttrar på varsin låt. Med sin violin ger Anne Sofie Abildskov Dahl musiken ett mer filmiskt drag än när Carsten Dahl är ensam. Mystiken stiger när pianisten Celina Sørine Dahl kommer in, instrumenten placeras något längre bak i ljudbilden som för att föra in ett avstånd; såsom pekade musiken på en plats längre bort där spännande saker sker.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry