Chico Mello, Nicholas Bussmann: Telebossa

Chico Mello, Nicholas Bussmann
Telebossa
Staubgold digital 11

Av: Thomas Millroth

Publicerad: lör, 2011-05-07 11:33

Telebossa är ett av dessa möten mellan musikstilar. Nicholas Bussmann spelar cello, elektronik och andra smågrejer. Han är bekant från den knastrande scenen. Chico Mello sjunger och spelar gitarr. Musiken blir kameleontisk. Allra först tänker jag på Villa Lobos lojt slingrande brasilianska filtreringar av konstmusiken. Sedan tänker jag på Astrud Gilberto och Stan Getz, men glömmer det snart. Den glöden finns inte här.
Chico Mello sjunger underbart vackert. Hans röst är ljus och svävande, litet i baktakt och bakåtlutad.

I en låt släpper han loss sin teknik i ett avsnitt av övertonssång. Plötsligt gnistrar det om den säkra musikmaskinen som Bussmann och Mello konstruerat. Men det är egentligen enda gången. Det spritter till litet extra förstås i de två stycken där Hanno Leichtmann spelar slagverk, och särskilt mättas klangen i den enda låt där Werner Dafeldecker spelar mästerlig lyhörd bas.

Det finns alltså små öppningar i denna sömnigt vemodigt flytande musik så fylld av olika intryck, där jag anar vilken kraft denna samlade musikalitet innehåller. Vad Telebossa alltså har framför sig att undersöka.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry