Chihei Hatakeyama Minima Moralia

Chihei Hatakeyama
Minima Moralia
Kranky 091 (Border)

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: mån, 2009-11-02 00:03

Det är ytterst lite musik som kan ses som en ljudmässig förlängning av det gnistrande vinterlandskap som jag just nu kan skönja genom vardagsrumsfönstret. Japanska Chihei Hatakeyama klarar åtminstone delvis den jämförelsen med sin svävande, kristallklara minimalism.

De långsamt föränderliga och lågmält bubblande texturer som finns presenterade på Minima Moralia skapar imaginära bilder av något kallt, men likväl förödande vackert. Kanske kommer känslan av frostklädda träd och snöklädda hustak dränkta i sol från det faktum att skivan får ses som ett möte mellan det datoriserade och det akustiska.

Minima Moralia har sitt ursprung i ljudfragment från gitarr och vibrafon som sedan med varsam hand har vridits och vänts, förstorats upp och manipulerats med datorns oanade resurser. Man kan riktigt känna hur det har tagit tid att få varje ton och varje enskild del på exakt rätt plats för att ljudlandskapet som helhet ska upplevas som i Hatakeyamas egen vision.

Resultatet är en förvånansvärt melodisk typ av minimalism som smeker, förför och får tankarna att sväva i takt med såväl naturen som musiken.

(Publicerad 2006)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry