Chris Abrahams/Mike Cooper Oceanic Feeling-Like

Chris Abrahams/Mike Cooper
Oceanic Feeling-Like
Room40 RM420

Av: Magnus Nygren

Publicerad: tis, 2009-10-13 19:48

Havets vidunderlighet, och dess symbolik med det eviga, det för alltid pågående och dess mysterier har varit, är och kommer alltid att vara en stark influens för musikskapande. Åtskilliga skivor har det som tema och de har inte blivit färre med möjligheterna att skapa vågrörelser som upprepas och flyter via de elektroniska kretskorten.

Lite skönt är det därför att den italienbaserade gitarristen Mike Cooper och den australiensiska pianisten Chris Abrahams (från The Necks) väljer en annan väg på nya skivan ”Oceanic Feeling-Like” på fina bolaget Room40. I huvudsak handlar det om akustiska ljud, även om framtoningen ibland blir nästan elektronisk.

Med ljud som slås an, till skillnad från långt verkande droner, lyckas de ändå sträcka ut musiken över tid och få till nästan böljande stämningar. Men det är något annat än de datorskapade vågorna. Märkligt nog känns musiken detaljerad och förflyktigande på samma gång. Det är lite av samma känsla som man får av att stirra ut över vatten som i sakta rörelser når in över stranden. Man kan lösa upp sig i dess storhet men också böja sig ned och titta på det som händer i det lilla, hur vattnet hittar nya vägar, hur sanden förflyttas.

Abrahams och Cooper hittar varandra väldigt väl. Abrahams ofta harpliknande arpeggios på pianot plockas upp av Coopers gitarr som många gånger får en loopformad framtoning. I det mesta är det sammanhållet, om än mycket känns improviserat, men det spricker då och då ut i mer spräckliga tonbilder. Dock målade med en minimalistisk pensel – lågmält och mjukt.

Det märks snabbt att vi här har att göra med två drivna musiker. De kostar på sig att vara sparsmakade. Abrahams är väl avvägd och när tonerna växer i antal behåller han sitt lugn och lockas inte att speeda upp stämningen. Cooper är bra på att både hitta upprepade mönster med intressanta ljud och att plocka toner på mer traditionellt impro-vis.

(Publicerad 2008)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry