Chris Lightcap's Bigmouth: Epicenter

Chris Lightcap's Bigmouth
Epicenter
Clean Feed: CF315CD

Av: Per-Åke Holmlander

Publicerad: sön, 2015-04-12 16:00

Portugisiska skivbolaget Clean Feed jobbar oförtrutet på med mängder av huvudsakligen CD-utgivningar i dessa vinyl- (!) och nedladdningstider. 29 titlar bara förra året och 6 stycken ännu så länge 2015. Otroligt och pust! På CD:n Epicenter hörs kvintetten Chris Lightcap's Bigmouth från New York. Men allt från Amerika är inte bländande och guld som glimmar. Tyvärr!

Inspelningen är märkligt mixad med väldigt svaga trummor lång bak i ljudbilden. Trummor i dimma ger inget ös – sorry! Men det är långtifrån hela förklaringen till denna förvånansvärt slätstrukna, hopp- och menlösa anrättning. Musik som inte ens en av mina personliga favoriter, saxofonisten Tony Malaby, förmår att nämnvärt lyfta och göra något åt för det är ju svårt att trolla med knäna. När jag lyssnar på skivan fastnar ingenting. Bara en svag irritation. Det känns faktiskt märkligt. Varför?

En dag på jobbet i glassiga New York kanske. Skämt åsido. I mina öron doftar det nog mest redovisning av ett redan utkvitterat kompositionsarvode till basisten och upphovsmannen Chris Lightcap från ”Chamber Music America´s 2011 New Jazz Works: Commissioning and Ensemble Development Program, funded through the generosity of the Doris Duke Charitable Foundation”. Ånyo - otroligt och pust! För det är måhända så – men varför en CD?

Hoppas någon är nöjd.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry