Chris Watson El Tren Fantasma

Chris Watson
El Tren Fantasma
Touch TO:42

Av: Mats Almegård

Publicerad: tors, 2011-12-01 23:07

”Inspired by Pierre Schaeffer” står det i den vackert formgivna digipacken som ramar in Chris Watsons fjärde album för brittiska Touch. En ganska given passning från dagens främsta field-recordings-artist till sin banbrytande föregångare. Det handlar naturligtvis om Pierre Schaeffers järnvägsinspelning ”Étude aux chemins de fer” som ingick i ”Cinq études de bruits” (ungefär ”fem studier i oljud”).

Men även om Chris Watson inspirerats av Schaeffer skiljer sig hans material radikalt från oljudsstudierna. I Chris Watsons hand är järnvägen inte något som för oväsen och gnisslar. Snarare handlar det om poetiska metallklanger som vävs samman med fågelkvitter, insekters surrande och andra djurläten längs järnvägssträckan. Då och då letar sig röster och radiomeddelanden in. Det låter verkligen inte vasst och metalliskt. Snarare varmt och drömskt.

Möjligen beror det på att Chris Watson återskapar en järnvägssträcka som inte längre existerar. Spöktåget går genom Mexiko, från kust till kust: det startar i Los Mochis vid Stilla Havet och anländer Veracruz vid Mexikanska Golfen. Denna sträcka lades ner för över tio år sedan. Men med Chris Watsons säkra arrangemang känns det faktiskt som att järnvägen och dess omgivningar får liv igen. Som vanligt låter han en hel ljudvärld strömma in genom sina mikrofoner och precis som vanligt är det obönhörligt fascinerande lyssning.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry