Circum Grand Orchestra: 12

Circum Grand Orchestra
12
Circum-Disc, CIDI1401

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2014-08-26 16:51

Circum Grand Orchestra är ett musikerkollektiv baserat i franska Lille och knutet till bolaget Circum-Disc. Orkestern leddes under tio år av gitarristen Olivier Benoit som nu på gruppens fjärde skiva 12 lämnat över stafettpinnen till elbasisten Christophe Hache som står för allt komponerande.

Musiken kan beskrivas som hypermodern storbandsjazz eller- fusion med inslag av allt från pop och rock till konst- och filmmusik. Den tretton man starka orkestern består av tre träblås, tre brass, två gitarrer, ett piano, två basar och två trummisar. Orkesterformatet utnyttjas till fullo med både stora arrangemang och subgrupperingar. Suggestiva klangbilder varvas med tydliga melodier och fria partier blandas med stark rytmik, allt supertajt och väl genomfört. Det är mycket beats och trots att det stundtals stökas lite blir det sällan helt vilt.

Musiken på 12 är alltså ganska snäll och som vän av oordning kan jag tycka att Circum Grand Orchestra polerar musiken lite för hårt. Det är inte många chanstagningar och inte mycket lämnas åt slumpen. Detta gör att överraskningarna är få, men för den som uppskattar genomarbetad modern jazz/fusion i stort format är 12 ett mycket bra val.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry