Clinamen Trio: Décliné

Clinamen Trio
Décliné
Creative Sources, CS 304 cd

Av: Joacim Nyberg

Publicerad: tis, 2015-08-25 15:02

Musik till dans blir lite speciellt när den hamnar på skiva. När de visuella elementen i dansen försvinner blir endast ljuden kvar. När jag lyssnar på Décliné inser jag dock att detta inte innebär något problem. Om musiken är tillräckligt stark kan den tala för sig själv. Och det gör den här.

Den musik som Clinamen Trio spelar kan bäst beskrivas som kammarimpro där improvisation och nutida tekniker vävs samman. Om jag inte på förhand vetat att det är ett projekt som involverar dans hade jag inte kunnat gissa det. Det jag dock är säker på är att trion skapar en mycket fin musik i ständig rörelse.

Trion består av grundaren Louis-Michel Marion på kontrabas, Jacques Di Donato på klarinett och Philippe Berger på viola. De tre spelar med imponerande teknik men också med musikalitet och samförstånd. Det är livligt och mycket perkussivt men stundtals också mycket ljudsvagt. Marion är starkare, tryggare och stabilare än jag hört honom tidigare och Berger har ett väldigt fint sound med lika delar trä och metall. Di Donatos klarinett blommar sällan ut utan håller sig mer i bagrunden och färglägger.

De åtta spåren på Décliné flyter samman till en vacker helhet och jag hör inga gränser mellan spåren, vilket tyder på kontinuitet. Musiken rör sig motståndslöst utan att vara intetsägande och Clinamen Trio skapar genom ett fint samspel en impro av yppersta klass.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry