Colin Webster, Mark Holub, Sheik Anorak: Languages Live at Vortex

Colin Webster, Mark Holub, Sheik Anorak
Languages Live at Vortex
Gaffer Records GR037

Av: Thomas Millroth

Publicerad: ons, 2013-03-20 08:50

Det här är musik vi hört förr. Sådant behöver ju inte vara en tung invändning, för sällan är återkomster desamma. Men här har jag svårt att hålla intresset vid liv genom alla fyra låtarna. Tar jag dem en och en då är det en annan sak, för då är det lätt att smittas av Colin Websters rossliga, hostande sax. Mark Holubs rasande trumspel piskar på, som man sade förr i världen, och Sheik Anoraks gitarr är både busig och ilsken.

Upplagt för frijazz alltså. Spräck utlovas. Och det blir det. Men snart har jag hört det, snart har jag svårt att nöja mig med hur duktiga var och en är, vilken verve och humor de framför musiken med, liksom alla andra personliga kvaliteter. För det här är inte dåligt alls. Tvärtom.

Men det rör sig i en allmänning. Ungefär som bebopen fick mängder av uttolkare för mycket länge sedan. Det är ännu levande, kontakten med ursprunget är nära. Dock hör jag liknande uttryck av andra musiker, tag Mats Gustafsson till exempel. Men hans musik blir till i tryckkokare då den är som bäst, här handlar det mer om löskokta ägg. Det är det besvärliga med musik som vill bli genre, stil, sort.

Jag är den förste som erkänner egenarter inom ramarna men det måste innehålla mer energi än spegeleffekter. Men jag är genast beredd att ompröva var och en av dessa utmärkta musiker på en annan skiva. Men det finns tyvärr inga regler för evigheten!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry