Common Eider, King Eider How To Build A Cabin

Common Eider, King Eider
How To Build A Cabin
Yik Yak 012

Av: Mats Gustafsson

Publicerad: sön, 2009-10-18 23:44

Common Eider, King Eider är Rob Fisks (Badgerlore, 7 Year Rabbit Cycle, ex-Deerhof) senaste arbetsnamn. Att döma av kvaliteten på de organiska, långsamt släpande ljudlandskap som här kryper längs en bortglömd genväg omgärdad av såväl akustiska som elektriska gitarrer, fiol och drömsk röstinsats får vi verkligen hoppas att det blir ett långvarigt projekt.

Fisk målar med långa, utdragna penseldrag ett abstrakt ljuddraperi som allt som oftast fladdrar försiktigt i den svaga sensommarbrisen. Det är dock ett bedrägligt lugn som vid flera tillfällen ersätts av kortvariga, brusande ljudorkaner som likt en tornado dyker upp från ingenstans och försvinner innan man fullt ut hunnit greppa situationen. Det är en imponerande metamorfos, dynamik och kontrastrikedom som på ett föredömligt sätt sammanfattar precis vad Common Eider, King Eider handlar om. Många låtar på skivan bär tecken av denna känsla av motsatsförhållande, ofta illustrerad av sekvenser av varsamt, folkinspirerat gitarrspel och grumliga, vagt naturdoftande droner tätt knutna till explosioner av psykedeliskt gitarrspel.

Även i de mest abstrakta stunderna finns det diskreta melodier att knyta an till som gör helheten mer lättsam än vad man först kan förledas att tro. Att skivan sedan är makalöst vackert paketerad i en handsydd bok bestående av tjocka pappersblad med teckningar av Fisk själv gör sannerligen inte saken sämre. I en tid då CD-skivans status steg för steg tycks reduceras är det här en ypperlig motvikt.

(Publicerad 2008)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry