Culture of Un Moonish

Culture of Un
Moonish
Bocian Records 12

Av: Magnus Nygren

Publicerad: mån, 2012-05-28 21:52

Pianisten Chris Abrahams och gitarristen David Brown rör om i grytan med preparerade instrument. Medan Abrahams klanger rör sig inom det ljudligt igenkännandet vidgar Brown fältet betydligt. Nu ska vi i och för sig inte överdriva det hela, igenkännande är naturligtvis ett relativt begrepp och musiken som denna duon skapar är mycket abstrakt. Det fördomsfria lyssnandet lönar sig. I koncentrationen hittar Abrahams och Brown flera isolerade öar, men emellanåt håller de sig fast i små ledstänger som dock snart vittrar sönder. Framförallt Abrahams finner små ingångar i den nutida konstmusiken och jag gillar hur han mestadels håller fast vid pianots klanger och inte förvränger dem. Istället står Brown för det klangliga abstraherandet.

Ibland får jag för mig att rollerna är att Brown med trasiga klanger ska slå sönder Abrahams koncentration och tydlighet. För mig finns det en dragningskraft i hur de olika angreppssätten bredvid varandra skapar spänning. Det är dessutom en ganska varierad musik de skapar. Tätheten varierar, tempon och intensitet likaså. Till och med lite dramatik letar sig in – och ett romantiskt skimmer!

Både Brown och Abrahams har musikaliska rötter i Australien. David Brown har länge verkat på Melbournes experimentscen, han spelar också under namnet Candlesnuffer och har gett ut skivor på bland annat Room40. Chris Abrahams, född i Nya Zeeland men växte upp i Sydney, är en av medlemmarna i The Necks, pendlar (mig veterligen) mellan Berlin och Australien.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry