Dan Fröberg with Friz Be: The Overall Changes of the Circumstances

Dan Fröberg with Friz Be
The Overall Changes of the Circumstances
Kning Disk KD111

Av: PM Jönsson

Publicerad: ons, 2014-12-03 22:59

Dan Fröberg är aktuell med tre skivor i höst. Ett andra samarbete med Alexandra E.Lindh, Postmorse (Kning Disk), Spirits Everywhere (som medföljer det senaste numret av tidskriften OEI) och The Overall Changes of the Circumstances där musikern och konstnären har slagit sig ihop med den mystiske Friz Be som släppte skivan Hmm… på Uppsalaetiketten Piglet för 24 år sedan. Dan Fröberg och Fritz Be fick kontakt med varandra i början av 80-talet när båda var verksamma i den tidens underjordiska d-i-y-scen. I samband med en dröm letade Dan Fröberg upp gamla inspelningar på kassett – både av honom själv och Fritz Be – och startade det här projektet där råmaterial från 79-84 har bearbetats, stuvats om till en ny skapelse där även nyare ljud får plats.

Det finns något som skiljer The Overall Changes of the Circumstances från tidigare Fröbergskivor. Ett annat slags driv. Hårdare, skarpa kanter, inspelade röster – på engelska, inspelade i Mexiko, bland annat – dyker upp här och där och tankarna går ibland faktiskt till en science-fiction-film med domedagstematik även om jag antagligen är ute och cyklar. Men ingen Hollywoodpomp, så klart, laddade kontraster, klipp-och-klistra-musik som är som en mardröm emellanåt, klämmer åt en nerv, och frigör allehanda energier.

"Make a left instead of a right turn and it is there waiting" är rena rama industrin när röstsamplingar och andra ljud snurrar runt i ett hypnotiskt buller. "Not Long After the Photograph Was Taken" fastnar i en ilsken rytm, en liknande, fast mjukare loop, bygger upp delar av "Outside the Film" som skapar en märklig popkänsla mitt i det mångfasetterade ljudbygget. Det avslutande och längsta spåret är drone/noise som liksom sväljer hela skivan. Ett hål i universum. Nej, snarare så sugs musiken in i en liten låda som placeras i ett kalt rum. Det blir tyst tills någon öppnar lådan, nålen landar på skivan, det börjar om igen. Men på ett nytt sätt, det går aldrig att uppleva någonting exakt likadant igen.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry