Dani Wilde: Shine

Dani Wilde
Shine
Ruf 1163

Av: Thomas Millroth

Publicerad: tis, 2010-11-16 21:50

Unga Dani Wilde hör till den starka frontlinje idag som rymmer kvinnliga gitarrister och sångare på den mest manliga marken av alla, den traditionella bluesen med all sin misogyni. Det här är ett slags hämnd, tänker jag först. Kvinnorna sliter medlen ur de gamla gubbsens händer och faller dem i talet så att de måste tappa sidenkalsongerna. Det är märkligt hur de slitna formlerna lever upp. Det är naturligtvis ingen revolutionerad musik, det är bara så att Dani Wilde, Joanne Shaw Taylor och vad de heter vänt musik och ord så de kan använda den själva.

Dani Wilde kan ni kika på i Youtube i en mängd informella bluessessions. Och konstatera att hon är en mer än briljant och ilsken gitarrist. Hon har gått via ganska traditionell blues till en mer sofistikerad på detta album. Det är rå storstadsblues, soul och mycket pang på rödbetan. Hennes röst är rå, stor, sinnlig och sprutar saliv över oss i ”Red blooded woman”: ”You are just a man, baby!” Det är kraft och hon sjunger om kvinnlig lust som jag sällan hört det. Och nog låter det mycket trevligare när Dani Wilde försäkrar ”I just wanna make love to you” än när alla de gamla bluesgubbsen stönar detsamma.

Det är ett traditionellt bluesalbum med nya förtecken, där allt låter som nytt. De gamla fraserna som river upp rummet kring hennes gitarr har sällan varit mer skärande och vassare. Den som vill övertygas rekommenderar jag andra spåret, ”Some kinda crazy”, både för hennes mättade sång och ett gitarrsolo som heter duga.

Läs mer om:

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry