Daniel Löwenbrück & Marcellvs L.: Stallgewitter

Daniel Löwenbrück & Marcellvs L.
Stallgewitter
iDEAL 120

Av: PM Jönsson

Publicerad: ons, 2014-11-05 12:00

Daniel Löwenbrück (baserad i Berlin) och Marcellvs L. (från Brasilien) har varit verksamma i många år. Namnen klingar bekant - men jag har aldrig hört någonting med dem tidigare. Löwenbrück driver skivbolaget Tochnit Aleph och skapar musik, ljudkonst med mera under eget namn och under pseudonymen Raionbashi. Marcellvs L. är mest känd som videokonstnär, han har gjort en skiva tidigare, på just Tochnit Aleph, där mikrofoner fångade upp ljuden när ett piano placerades uppochner i en båt utanför Venedig.

Om jag tolkar titeln rätt betyder det stallregn. Ladugårdsregn. Och vi befinner oss på landsbygden, kor och får. Ljud av någon slags maskin (?), kanske vatten. På nästa spår gnäggar en häst. Det är ett annat lugn. Jag tänker att det är tidig vår. Djuren sköter sig själva. Tupp och småfåglar. Grisar bökar. Jag vill gå in i miljön. Sitta en bit ifrån, betrakta djuren.

På sida b – skivan är 12 tum, men 45-varv – är andra ljud dominerande. Ett vindkraftverk? Syrsor? Bikupa? Kanske är det vinden som viner. Något irriterande att det olika spåren liksom klipps av, avbryts brutalt. En brasa knastrar, något pyser. Tråkigt, till en början, men något händer, skiftningar, ett lockande sus tar över mer och mer.

Fältinspelningarna är gjorda i Thailand, Island och England. Det stör mig inte ett dugg att många av ljudkällorna är svåra att härleda. Men jag saknade hästen på andra halvan av skivan.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry