Daniel Menche_Guts

Daniel Menche
Guts
Editions Mego eMEGO 138

Av: Mats Almegård

Publicerad: tors, 2012-03-08 01:01

Kroppen har varit i fokus för Daniel Menche tidigare. På numer klassiska noisealbum som Screaming Caress och Field of Skin utforskade han den mänskliga kroppen som ljudkälla för riktigt skönt buller. Den nya skivan heter Guts, omslagsbilden visar en chihuahua i genomlysning och det vore enkelt att tro att han har gått över till att göra noise på hundar. Men det har han naturligtvis inte.

Det handlar istället om något mycket mer djurvänligt. Förhoppningsvis finns det inga pianovänner som kommer ge sig på Menche nu när han slaktar ett (eller flera?) och ger sig på pianots inälvor. Tangenter, lyftare, spelare, hammare, strängar och hängselband – alla slits de ut och mosas ner till oljud.

Inledande "Guts 2x4" är en fräsande kaskad av oljud som trots sitt rytande yttre inte riktigt griper tag eftersom det saknar dynamik. Bättre blir det i 20 minuter långa "Guts One" som har en tydligare dramaturgi, där ljuden balanseras och skaver mot varandra. Det flimrar, väser, hackar, fräser och jobbar mot ett oljudscrescendo som blästrar huden ur öronen. Det är sann ljudpoesi och jag drömmer om att få se detta live någon gång. "Guts Two" lutar mer åt 80-tals gammelindustri med sin rytmiska stålslagarpuls men är också fin. Avslutande "Guts Three" är ett maffigt ljudverk som blåser bort allt motstånd.

Som helhet är det alltså lite ojämnt. Men med "Guts One" och "Guts Three" landar Daniel Menche två av sina starkaste noisekompositioner någonsin. Rekommenderas varmt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry